Успешно са приключили предклиничните тестове на експериментална ваксина срещу малария, която се поставя през кожата, съобщи Gizmag, цитиран от Блиц.  Учени от Университета в Корк, Ирландия, създадоха метод, който е подобрена версия на такъв вид поставяне на ваксина, чиято употреба се проучва и срещу други инфекции, сред които ебола и ХИВ.

 

Научният екип е направил ваксината, използвайки жив аденовирус, подобен на вируса причинител на обикновената настинка. Той е бил модифициран да произвежда същия протеин като произвеждания от паразита, причиняващ малария. Аденовирусите са едни от най-ефективните основи за ваксини, тествани досега, посочват изследователите. Произведеният от тях протеин е предизвикал силна реакция на имунната система, и от при ниски дози от ваксината.

 

Ваксината се приема от тялото посредствм лепенка с мрежа от тънки силиконови микроигли, които безболезнено създават малки дупчици. През тях ваксината се преминава в кожата, когато лепенката се разгради и освободи активното вещество. Ако имунната система бъде атакувана от вируса на маларията, тя вече е способна да произведе протеина, блокиращ инфекцията.

 

Още през 2013 година последните оптимистични тестове, проведени от лаборатории във Великобритания, излязоха с прогноза, че ваксината против малария ще бъде пусната в употреба в най-засегнатите страни през 2015 г.

 

Всяка година от малария по света умират около 660 хил. души като по-голямата част от тях са деца до 5-годишна възраст. Годишно се заразяват над 200 млн. души. Резултатите от изследванията показват, че разработената ваксина намалява двойно броя на заболелите от малария на възраст между пет и седем месеца. Пациентите на възраст между 6 и 12 години пък са намалели с 25% – изключително висок показател за районите, в които болестта е силно разпространена.

Lechiteli.bg