Къпината като средство за защита на здравето е известна още от времето на Диоскурид, преди повече от две хиляди години

не са препоръчителни при заболявания на стомаха, бъбреците и тънките черва. Но можете да пиете сок. С повишена киселинност на стомашния сок - не повече от една чаша сок на ден.

На пациентите си той предписвал отвара от къпинови листа, като противовъзпалително средство при заболявания на устата и венците, пише bolime.net и допълват, че ако се сварят клонките на къпината  и с тази отвара се измие косата, това ще й помогне да расте по-здрава и силна. И ако направите гаргара, тя ще спре кървенето от венците и шума в ушите. Къпината укрепва стомаха и помага при диария. Вредна е единствено за далака, но трябва да я консумирате в големи количества.

Лечители различни страни използват къпината за лечение на различни заболявания. И това съвсем не е за подценяване, защото този вкусен и уханен под е доказал ползите си.

В подовете на къпината има натрий, калий, магнезий, калций, желязо, фосфор, мед и никел, манган, хром, барий, кобалт, титан и стронций.

Къпината е богат източник на хранителни и лекарствени вещества: захароза, глюкоза, фруктоза, лимонена киселина и винена киселина, ябълчkapiniна киселина и салицилова киселина и витамини B, C, E, K, P, PP, провитамин А, минерали, дъбилни вещества , фибри и пектин, и други.

 

 

В народната медицина се използват плодовете, листата и корените на къпините.

 

Узрелите плодове утоляват жаждата, имат антипиретично, потогонно, тонизиращо, успокояващо действие. Зърната са лесно усвоими не само от здрави хора, но пациенти със заболявания на червата, бъбреците, сърцето. Те се използват като слабително. Незрелите къпини укрепват на функцията на стомаха и червата.

Къпините съдържат съединения, наречени антоцианини – това са войниците, които водят борба с болестите, защото имат мощни актиоксиданти и противовъзпалителни свойства. Антоцианините не се срещат естествено в нашите тела. Тяхната концентрация се среща във всички плодове и зеленчуци, но в къпините е най-голяма.

Някои изследвания, които са фокусирани върху противораковите свойства на къпините, показват че са най-ефективни при лечение и профилактика на оралните форми на рак.

За да разберат изследователите как действат къпините, вкарват екстракт от тях в колониите от ракови клетки на дебелото черво. При нормални условия тези клетки растат с постоянна скорост и се удвояват почти всеки ден. Оказва се, че екстракт от къпина инхибира темпа на растеж на тези туморни клетки. Учените смятат, че антоцианинът възпира растежа на рака.

Дали екстрактът от къпина може да попречи на растежа на раковите клетки в организма или да лекува вече оформените тумори тепърва ще се изследва и доказва. Но при всички случаи вече има доказан потенциал за борба с рака, така че никак не ни пречи да експериментираме и ние, ако имаме нужда от такова лечение.

За сега грабнете купата с къпини и изяжте повечко от тези полезни и вкусни плодчета. А за зимата си направете мармалад от тях. Така ще можете да вкарвате в организма си достатъчно количество от полезните антоцианини.