С една трета е спаднало нивото на вътреболничните инфекции в отделението по реанимация на пловдивска болница след прилагането на повърхности от „Антимикробна Мед Cu+“ и то само за период от 5 месеца, съобщиха от града под тепетата. Здравното заведение е първото в Южна България, което оборудва три антибактериални медни стаи – две в отделение „Хирургия и Урология“ и едно в реанимацията на клиниката по „Ендокринология“.

 

Специалните дръжки за врати и мебели, перила за хващане, плотове, инструментални маси, болнични паравани, манипулационни колички, медицински шкафове са изработени от пловдивска фирма, единствената в страната, сертифицирана за производство на крайни изделия от антимикробни медни сплави. Нейният управител Крум Нанев споделя, че детето му преди време било с вътреболнична инфекция, пише Блиц. Точно заради това предприемачът прегърнал горещо идеята за създаването на антимикробните медни покрития за намаляване на риска от зарази.

 

Плюсовете от медните антимикробни стаи са освен намаляване на вътреболничните инфекции, редуциране на разходите на болницата за антибиотици и по-бързото възстановяване на пациентите.

 

Според резултатите от американски и европейски изследвания сплавта „Антимикробна Мед Cu+“ унищожава в двучасов период 95% от микробите. Медните повърхности образуват облак от йони и така убиват не само вирусите върху тях, а и в околното пространство. Историите и легендите свързани с

 

лечебните свойства на медта, датират от почти 10 000 години.

 

Медта е първият метал познат на човечеството и за първи път се използва от Шумерската и Египетската цивилизации 3900 г. пр. Хр. Египтяните са сред първите човешки култури, които използват мед. Те също са и първите, които разработват бронза, който е смес между мед и калий. Още през 3900 г. пр. Хр. са започнали да изработват първите медни продукти, като битови продукти и готварски съдове. От около 2500 г. пр. Хр. египтяните започнали да създават и медни бижута.

brass-knobs

Медта се разпространява доста бързо в Азия, след нейното развитие в Близкия изток. Индийците първи се научили да обработват медта и скоро тяхната технология  се разпространила и в други части на Азия. Освен за обща употреба някои азиатски религии, като будизма и индуизма са използвали медта са създаването на фантастични инкрустации на техните дворци, храмове и церемониални съдове.

 

В много от християнските ритуали също се използва мед. Символиката и целите за използването на медта в християнската религия са многобройни и всичко това се обяснява с целебното въздействие на този метал. Вече и традиционната, и алтернативната медицина са категорични, че

 

медта лекува ума и тялото.

 

Смята се, че ако се направи кристална пръчица съдържаща мед, тя много лесно ще прехвърля енергията на кристала към тялото. Те могат да отдават тази енергия и на други кристали, които съдържат мед. Медта подпомага нормалното функциониране на жлезите и помага за предотвратяване износването, разкъсването и калцирането на ставите.

 

Според алтернативните лечители, медта може да стимулира потока на енергия и по този начин стимулира и психическите енергии. Това спомага за преодоляването на летаргични тенденции и усилва съзнанието. Медта засилва комуникацията, ченълинг, пречистване и почистване. Тя повишава самочувствието и ви освобождава от психическото бреме, което сте натрупали.

 

В началото на 70-те години на 20-ти век, традиционната медицина в САЩ  използва цветният метал за лечебни цели и това бързо бележи своя възход. Регистрирани са множество случаи, в които било отчетено, че медта помага при лечението на артритни и ревматични заболявания, повишава циркулацията на кръвта, повишава енергийната детоксикация, намалява възпаленията, стабилизира обмяната на веществата и подобрява използването на кислорода.

 

Наскоро учени от Университета в Саутхемптън предложиха нов метод за борба с разпространението на бактерии, устойчиви към антибиотиците с помощта на метала мед.

 

Съвременните бактерии, както е известно, стават все по-резистентни на много видове антибиотици, като дори съвсем скоро (на 11 декември) със специална резолюция Европейският парламент предупреди, че пренебрегването на антимикробната резистентност може да доведе до връщане към времената преди антибиотиците. Статистиката е ужасяваща – бактерии, които са резистентни към антимикробни лекарства, предизвикват 25 000 смъртни случая годишно в ЕС, Исландия и Норвегия. По тази причина спешно трябва да се предприемат действия, свързани с този проблем, чрез разработване на нови средства за лечение. “Има експлозия в броя на резистентни бактерии в Европа. Бактериите преминават лесно границите и са заплаха за целия ЕС”, заяви Анна Росбах, която е докладчик по темата. “Ако не се вземат мерки сега, ще бъде застрашена способността ни за лечение на пациенти”, подчерта тя.

 

Борбата с  устойчиви бактерии може да бъде доста успешна, ако се възползваме от препоръката на английските учени, които предлагат да се използват медта и нейните сплави при производството на всякакви дръжки, перила, парапети и други повърхности в градската среда, често докосвани от човешките ръце.

Борбата с устойчиви бактерии може да бъде доста успешна, ако се възползваме от препоръката на английските учени, които предлагат да се използват медта и нейните сплави при производството на всякакви дръжки, перила, парапети и други повърхности в градската среда, често докосвани от човешките ръце.

Бактериите придобиват поразителна устойчивост към лекарствата благодарение на два основни фактора. Първият се заключава в хоризонталния пренос на гени, при който протича обмен на гени между клетки, не представляващи „родител и потомство”. А вторият фактор се състои в глобализацията: стремителното развитие на транспорта и ръстът на населението способстват за интензивното разпространение на бактерии по целия свят.

 

Много лесно, например, една устойчива към някакъв антибиотик азиатска бактерия може да „пристигне” в Европа върху дръжката на пътна чанта и да предаде „своя опит” на местните бактерии.

 

Разбира се, не иде реч, да подменим чашите и чиниите си с медни, или да си поръчаме медна вана за банята, но използването на медни сплави в места с особено голямо струпване на бактерии – в обществения транспорт и болничните стаи, например, може да намали съществено тяхната концентрация, подобрявайки по този начин епидемиологичната ситуация.

Lechiteli.bg