Термовизуалната диагностика е най-модерният и безвреден метод, който медицината открадна от военните науки

Питате се какво означават тези болки в гърдите? Опасна ли е бучката, която напипвате? Дали е често срещаната мастопатия, или кошмарните първи ракови клетки? Ако сте смела, можете сама да видите диагнозата си на екрана на компютъра. Заставате пред специалната камера и след три секунди на монитора се появява добрата или злата съдба – здравите гърди са оцветени в зелено, мастопатията е синя, а раковите клетки са топли и затова жълто-червени. Този метод, който се прилага най-често за профилактични прегледи и при неясни болки и температурни състояния, се нарича термовизуална диагностика. Това всъщност е военна разработка от края на 60-те години, която после влиза в киното и всеки, който е гледал „Хищникът“ с Арнолд Шварценегер, ще си спомни извънземното с термосканиращи очи.

През 80-те години термосканирането преживява истински бум в хуманитарните науки, прилага се в електрониката, строителството, архитектурата, ветеринарната медицина. В хуманната медицина диагностиката според топлинното излъчване на органите е възприета отскоро, но вече е в задължителния пакет услуги на здравната каса в САЩ и Швеция. Тоест на всеки 6 месеца хората минават цялостен профилактичен преглед с термовизия.Принципът е прост: температурата е най-универсалното отражение на жизнените процеси в организма.

По принцип промяна в телесната температура е първият симптом, който сигнализира за началото на някакво неразположение. Температурните реакции възникват при всички видове заболявания: бактериални, вирусни, нервно-психически. Чрез измерване на температурата се разпознават в най-общи линии характерът и тежестта на протичането на болестта. Точно този фактор обуслови и интереса на лекарите към изучаването на температурните състояния и ги доведе до разработването на метода на топлинно-визуалната диагностика.

Принципът е прост: температурата е най-универсалното отражение на жизнените процеси в организма. По принцип промяна в телесната температура е първият симптом, който сигнализира за началото на някакво неразположение. Температурните реакции възникват при всички видове заболявания: бактериални, вирусни, нервно-психически. Чрез измерване на температурата се разпознават в най-общи линии характерът и тежестта на протичането на болестта. Точно този фактор обуслови и интереса на лекарите към изучаването на температурните състояния и ги доведе до разработването на метода на топлинно-визуалната диагностика.

Цветът на болестта е различен при всяко състояния на човешкия организъм

Температурата се вижда

Температурата – във физическия смисъл на тази дума, това е мощността на инфрачервеното излъчване. То е невидимо за човешкото око и само много силно нагрети тела започват да изпускат вълни в предела на светлинния диапазон.

През 60-те години технологията напредна дотолкова, че стана възможно конструирането на сензорно устройство, което улавя инфрачервеното излъчване и го преобразува в информация, видима за очите, която излиза като образ на екрана на монитор.

Всъщност лекарят вижда нашата температурна картина. Здравото тяло излъчва в зелената гама, жълто-червените тонове говорят за възпалителен процес или онкологично заболяване, синият сектор показва исхемични състояния. При общ преглед на цялото тяло се правят до 60 снимки, които после се разпечатват на цветен принтер. Заставате гол на 2 метра срещу камерата, гледате сам в монитора, към който е свързана, и щрак-щрак – ето я вашата напълно безвредна и „красива“ диагностика. Апаратурата работи само с 200 г течен азот и е безопасна както за пациента, така и за оператора.

Всеки друг медицински прибор – и мамограф, и рентген, и ултразвукът дори, както се доказва напоследък, оставя своите вредни следи върху физиката на изследвания, а и на изследващия. При мамографията например се получава значителна доза облъчване – около 1 рад, което само по себе си увеличава риска от злокачествено образувание. В САЩ бе установено, че ежегодните мамографски прегледи на 1 милион жени причиняват рак у 6700. Точно това накара Американския национален раков институт още през 1977 г. да наложи ограничение на този вид изследване за жените под 50, ако нямат ясни показания. През 1997 година и Световната организация по здравеопазването включи в списъка от фактори, предизвикващи рак на млечната жлеза, мамографията.

Точно затова още при старта на термодиагностиката в медицината усилията на учените се насочват към прилагането й за разпознаването на туморите на гърдата. Натрупан е огромен клиничен и статистически материал, който доказва колко правилна е била интуицията на медиците. Ефективността при откриване на рак на гърдата с термоскрининг е от 67 до 98 % (при съчетаване с друг метод). За сравнение – надеждността на профилактиката с мамограф е само 23%.

Много добре е изучена и систематизирана термографската картина на нормалните млечни жлези. Редица термографски симптоми просто се набиват на очи – хипертермията над злокачествено образувание и точно обратното – снижаване на градусите при доброкачествено.

Изключително приложение намира термовизията и при диагностика на рака на кожата. При цялата очевидност на процеса диагностицирането на кожните тумори срещаше доскоро значителни трудности. Лекарите невинаги се решават на биопсия, понеже изтеглянето на късче туморна тъкан може да провокира бурно развитие на рака и смъртоносни метастази. Меланомът е най-ужасната форма на рак. Термодиагностиката позволява разпознаването на този вид рак на кожата още в най-ранните стадии (рис. 12) и много точно фиксира действителните граници на тумора, които често са отвъд видимите граници на новообразуванието. Топловизьорът забелязва и най-скритите метастази, за които дори няма подозрение. Това често спасява човешки живот. Ракът на кожата винаги идва „като гръм от ясно небе“. Измененията рядко се виждат с просто око. Топловизьорът е способен да фиксира всяка промяна и това позволява да се проведе радикално лечение навреме. С негова помощ безопасно за пациента се следи и състоянието на доброкачествените образувания на кожата.

Костите и ставите също могат да разчитат на неговите умения. Възпаления, артрози, артрити се разпознават безпогрешно по топлинните им стойности. Възпалението на белите дробове – особено при децата, е най-подходящо да се проследява с топловизьор, защото те не бива да бъдат облъчвани с рентген. Стомашни оплаквания, сърдечни страдания, черен дроб и далак – добрият специалист с помощта на математическата аналитична програма, заложена в апаратурата, може да постави точната диагноза за броени минути. От окото на камерата не убягват алергични състояния, бронхиална астма, атеросклероза, диабет, подагра и мозъчни изменения – изобщо всяка грешна стъпка на организма.

Термодиагностиката е бърза, лесна и почти 100% безпогрешна, защото  тялото не лъже

С този метод могат да се поставят до 150 диагнози. Той е много подходящ и за наблюдение на хронични заболявания – например мастопатии, както и за отчитане на ефекта от предписано лечение. У нас първи започват да го прилагат още преди 6 години варненски специалисти. От 4 години с термовизуална диагностика се занимава и интернистът д-р Васил Маринов, който обикновено предписва и лечение. Апаратурата му позволява да отчита съвсем точно и резултатите от терапията, сравнявайки двете изображения – преди приема на лекарства и състоянието след това. Когато заболяването е специфично, д-р Маринов знае точно при кой специалист трябва да ви прати на консултация.

terovizia-1

„Тялото не лъже, но е и злопаметно“,

обяснява д-р Маринов. Всеки белег от миналото се изписва върху термограмата. Само от миналото понякога могат да дойдат затрудненията при определяне на състоянието. Веднъж например докторът открил в стомаха на пациентка забравена след операция марля. Образът на преживяна катастрофа личал и след 20 години в тялото на възрастен мъж. Винаги задължително се снимат длан и крак (под глезена), понеже те са като огледало на целия организъм. Жена дошла с оплаквания за тежест в областта на левия бъбрек. Картината не дала никакви признаци за заболяване – от горе до долу жената си била зелена. Но тогава светнала в червено лявата пета – сигурен сигнал за болест в левия бъбрек, както добре знае това и китайската медицина. Д-р Маринов пратил пациентката на нефролог и след щателни изследвания специалистът наистина установил начало на бъбречно страдание. Но той просто повярвал на точната диагноза и цветните картинки, направени от компактната руска камера, инсталирана в сутерена на 22-ра поликлиника, защото болестта едва загатвала за себе си.

 

С термодиагностика у нас се занимава и д-р Касабов, виден рентгенолог от Военната болница, модерен кабинет прохожда в Трета градска болница. „Термовизията у нас е още в пионерска фаза“, обяснява д-р Маринов, който явно мечтае за времето, когато тя ще е задължителна профилактика за всички българи. Както е в Швеция и Америка. Или поне ще е с широко приложение и всяка поликлиника и болница ще разполага с термодиагностичен кабинет – както е в Германия и Япония. Италия и Русия се кооперираха в тази област и вече произвеждат заедно супермодерна апаратура.

Генетично човекът е програмиран да живее до 150-180 години. Но той едва успява да изкара и половината от отреденото му време. Лекарите отдавна знаят, че най-доброто лечение е редовната и безвредна профилактика. „Бъдещето на медицината е в предупреждението“, тези думи са на големия руски хирург Пирогов, пише сп.Тема. Точно това предлага и кабинетът по „Компютърни изследвания и термовизуална диагностика“ в хладния сутерен на ул. „Коперник“ № 9.

Lechiteli.bg