Водопадите със сигурност са сред най-красивите и впечатляващи природни чудеса на Земята. Все повече посетители обаче споделят за силен релаксиращ и терапевтичен ефект от спиращото дъха преживяване. Хромотерапевти, пък водят цели групи и ги карат после да съзерцават цветовете на дъгата. Тя се образува, когато светлината се пречупи във фините капчици и облаците над природните феномени. Мнозина, които идват с онкологични диагнози после  споделят за напредък в лечението си като ремисия. 

В последната класация, предоставени ни от българската „Асоциация здравна алтернатива“ (АЗА) попадат скритите послания според холистични лечители на най-лечебно красивите водопади на Земята. От тях на Балканите има само един в Хърватия. Може би, защото там са по напред от нас в рекламирането на красотите си. А както става видно природата лекува душата ни с гледка, звук и цвят.

1. Виктория: „И гневът и балансът са в нас“

VictoriaВодопадът Виктория се намира на границата между Замбия и Зимбабве, в един дълъг и тесен пролом, който предлага една наистина живописна природа. Истинска магия се разнася от него, когато водите на реката са придошли – чудовщният гръм на падащите води, ужасяващата дълбочина, на която се разбиват и в същото време спокойните лагуни отгоре, в които се спотайват хипопотами и крокодили.

Контрастът напомня емционалните състояния на човека, когато сме спокойни и когато сме ентусиазирани, в еуфория или гневни. Посланието му е винаги да пазим баланс между мисли и действия. И гневът и балансът са в нас, ние решаваме кое да изберем.

Широчината на Виктория е 1708 метра, което го превръща в най-обширната водна завеса в света. Водата от река Замбези се пръска на милиарди капчици от височина от 100 метра. Всяка минута обемът на водата, която се излива, възлиза на около 550, 000 кубични метра.

2. Игуасу: „Красотата е в единството на противоречията“

Iguazu-FallsВодопадът Игуасу е разположен на границата между Бразилия и Аржентина. Целебният ефект от съзерцаването му не се дължи толкова на височината (която в действителност е „само“ 70 метър), а във фактът, че водопадът всъщност представлява сложна композиция от 275 водопада, подредени в подкова-знакът на щастието. Нейната широчина е 2700м.

Поуката от водопада е, че човек може да изглежда един, но всъщност личността ни е много по-сложна, отколкото се вижда с простото око. В един индивид могат да функционират десетки и стотици таланти, състояния, характери, а великолепието на човешкото същество е в хармонията от единството на противоречията.

На езика на племето гуарани Игуасу означва „Духът на Голямата вода“.

3. Ангелският водопад: „Търси душата у всеки“

salto-dell-angelo-venezuelaАнгелският водопад във Венецуела е най-високият в света. При него водата пада от височина 979 метра. Той се намира в национален парк Канайма и през 1994 г. бе избран за част от световното наследство на ЮНЕСКО. Той е около 15 пъти по-висок от Ниагара и повече от два пъти на височината на американския небостъргач Емпайър Стейт билдинг. Разположен е на река Хурун, малък приток на река Ориноко.

Водопадът не се вижда понякога заради облаците. Местните казват, че той прилича на човешката душа. Тя идва от небето и е невидима за очите, но пък е най-красивата част от човека.

Приказният водопад е кръстен на своя откривател, американският пилот Джими Анхел.

4. Кайетур: „Успехът е правилен фокус“

Kaieteur-Falls-guyanaВодопадът Кайетур в Гвиана се намират в Национален парк Кайетур. Тук водата пада от височина от 226 метра. Природният феномен се счита за един от най-мощните в света. При него в един ръкав се фокусира огромно количество вода. Според легендата, той е кръстен в чест на индиански вожд Kaya. Той се принесъл в жертва за спасението на своя народ, падайки с кануто си по река Мазаруни, на която се намира и водопадът.
Европейците за дълго време не са знаели за съществуването на Кайетур, докато английският геолог Чарлз Браун не го открива през 1870 г. Оттогава Кайетур е сред най-красивите и зрелищни водопади в света.

Посланието на този феномен е , че човек може да постигне всичко стига да се концентрира в един дело, а не да разпилява енергията си на много страни или в много любовни връзки.

5. Ниагара: „Човекът е 3 в 1-Тяло, Душа и Дух“

niagara-fallsНиагарският водопад е може би най-известният в света. Всяка година 20 милиона туристи посещават групата от масивни водопади на река Ниагара.

Той маркира границата между Съединените щати и Канада. Най-поразителното е разрушителния грохот на водния поток и пъстроцветните дъги, които често се образуват.

Природното чудо обаче се състои от три водопада. Хорсшу, който се намира в Канада е висок 60 метра и широк 833 м. На територията на САЩ има още два водопада – Американски водопад и по-малкият Барайдъл Вейл.

Посланието на водопада е, че човек често забравя че също е триединство от Тяло, Божи Дух и Душа.

6. Гълфос: „Помни, че си смъртен“

Gullfoss-islandaВодопадът Гълфос се намира югозападна Исландия. Той не е особено висок (само 32 метра височина и 20 метра ширина). Наричан е още „Златният водопад“ заради златистия цвят на водите му при залез слънце. Той е уникален заради дупка на земята на река Хвита , в която най-големият водопад на Стария континетн сякаш сякаш изчезва в бездната на Подзменото царство.

Посланието на водопада е, че човек не трябва да залита по златото и парите, защото не ще ги пренесе в Отвъдното. А и рискува да попадне в бездните на Ада.

Някога исландското правителство е имало намерение да построи там хидро-електроцентрала, но хората продължават да разказват за младата жена, която заплашила да се хвърли от водопада, с което успяла да спаси Гълфос.

7. Плитвице: „Талантът е потенциал“

Plitvice-CroaziaКаскадата от водопади Плитвице се намира в Хърватия. Водопадите се намират в национален парк Плитвишки. Тук стотици микро водопади и реки свързват Плитвишките езера, в които първо се акумулира водата, а после се оттича красиво. Цветът на водопадите варира от синьо до тюркоазено кристално ясно.

Посланието на хърватските водопади е, че във всеки човек дреме езерото на таланта, за да създаде нещо велико. Първо обаче  трябва да натрупа езеро от знания и опит, от които един ден със сигурност ще произтече нещо красиво.

8. Йосемити: „Преследвай върха, но не на всяка цена“

Yosemite-Fall-USAВопадът Йосемити е най-високият в Северна Америка. Той пада от цели 739 метра в Сиера Невада, Калифорния. Водата идва от снеготопене и именно снегът е онова, което определя скоростта на потока. Местните индианци го наричат Чолок и вярват, че езерото, в коeто се излива водопадът е обитаван от духовете на няколко вещици, които наричат полоти.

Посланието на водопада към хората гласи, че човек, който се е устремил към върха трябва винаги да знае къде ще падне. А падналият човек е и най-лесната плячка.

9. Хавасу: „Не му мислете много, Бог ще се погрижи за всичко“

Havasu_FallsХавасу отново се намира в САЩ, в Аризона. Той е разположен в Големия Каньон, който се слави със своя смъртоносен сух климат. Хавасу привлича множество посетители всяка години, нетърпеливи да поплуват в естествения басейн. Той се получава от струята на водопада, която сякаш образува оазис насред марсиянския пейзаж.

Посланието на Хавасу е, че Невъзможното за човека е възможно за Бога. И така както дава вода в тази скалиста пустиния, така и в живота ни върви на цикли. След лошото винаги следва добро, а изпитанията ни дават житейски уроци, които са като бисерите в реката на живота. 

10. Нихкаликай: „Мисли и мечтай със сърцето си!“

 

Nohkalikai falls,Cherrapunji,Meghalaya,India,amazing waterfall,most beautiful waterfallНихкаликай е най-високият водопад в Индия- 335 метра. Той се намира в Черапуджи, което се счита за най-влажният място на Земята, поради голямото количество на годишните валежи тук. Водопадът е захранван от дъждовната вода. Под него се оформя естествен басейн, където водата придобива много специален и красив изумрудено зелен цвят.

Посланието на Нихкаликай е, че цветът на мечтите, които излизат от сърцето също е зелен. Така, че ако човек слуша сърцето си, то той ще живее в хармония целогодишно .

India_Falls

Емилия Гатева,

Лечители.бг