З

има е, а хиляди жени ги обливат топли вълни. Неестествената топлина е естествена за периода на критическата възраст и наистина не е особено приятна. Тя обаче не е запазена марка само на Евите. Мъжете също могат да страдат от Горещи вълни. Изследване на Асоциация здравна алтернатива (АЗА) показа, че една от причините може да бъде проблеми с кръвното налягане. Рязко спиране на лекарствата за кръвно може да доведе при Адамовците до подобна симптоматика – будене нощем, неспокоен сън, вследствие на горещи кризи.

        Другата причина за топлите вълни нерядко е акумулиране на стрес през деня. Нервното напрежение се проявява нощем именно с дисбаланс в температурата на тялото. Тя може да се повиши до над 37 градуса. От значение е и осигуряването на 7-8 часа сън всяка нощ. Липсата на сън може да доведе до производството на кортизол, катаболен хормон, което пък води до намаляване нивата на тестостерона. Лабораторни изследвания показват, че сутрин се отчитат по-високи нива на тестостерон при мъжете, които са си поспали по-добре.

        Третата причина е и най-често срещаната – промените в хормоналните нива. От нея страдат, както мъже, така и жени. Горещите вълни се случват , когато тялото изведнъж се почувства топло, може да започне да се поти – дори ако температурата в помещението да не се е променило.

        Изследванията показват, че горещи вълни са пряко свързани с количеството на тестостерон в нашата система , което е и причината жените в менопауза често да изпитват горещи вълни като телата им  са спрели производството на естроген и тестостерон в отговор на спирането на овулацията и менопаузата. Хормоналните фактори са идентични и при мъжете. Ако мъжът има горещи вълни, то вероятно тялото му започва да произвежда по-малко тестостерон по някаква причина. Лечение на рак на простата също може да предизвика горещи вълни. Различните химио- и лъчетерапии  намаляват количеството на тестостерон в системата, защото се счита, че тестостеронът може да подхрани образуването на тумори.

        Продължителността и честотата на топлите вълни са различни. Обикновено траят от 30 секунди до няколко минути. За да намалите появата им, е добре да избягвате следните провокиращи фактори – топлината, кофеина, алкохола, подправките, пушенето, тесните дрехи, стреса. Особено за дрехите се препоръчват по свободни и памучни. На запад наред с хормоналните терапии срещу синдрома на Горещите вълни все по-ефективно се прилага натуропатски процедури с акупунктура и хомеопатия.

Храни, подходящи за жените

        За да увеличите нивата на женските хормони (астрогените), трябва да се консумира повече растения, които съдържат естрогенни вещества. Това са: соя, соеви кълнове, смачкано лененото семе, чесън, зелен боб, сусам, пшеница, тиквени семки, краставици, царевица, ябълки, семена от анасон, зеле, цвекло, зехтин, маслини, папая, овес, грах, слънчогледови семки.

Храни, подходящи за мъже

        Храна, богата на мононенаситени мазнини, повишава нивата на важния хормон тестостерон. Мононенаситените мазнини имат пряко въздействие върху функциите на тестисите, които отговарят за секрецията на тестостерона. Добри източници на мононенаситени мазнини са ядки, зехтин, рапично и фъстъчено масло.
Консумацията на храни, богати на цинк, също са от полза за увеличаване нивата на тестостерона, тъй като минералът помага за естественото производство на хормона. Сред богатите на цинк храни са стриди, пилешко и пуешко месо, боб, млечни продукти.
Лукът и чесънът, съдържащи алицин, и кръстоцветни зеленчуци като броколи, карфиол, зеле, кресон и репички, също са подходящи храни за повишаване на тестостерона.
Трябва да се има предвид и че според изследвания високият прием на белтъчини може да намали производството на тестостерон. Затова прилагането на високо протеинова диета не е целесъобразно, ако мъжът има ниски нива на тестостерон.

 

Хомеопатични лекарства за топли вълни:

Изследване в САЩ сред жените показа, че най-ефективните  хомеопатични лекарства за топли вълни са:

  • Амилиум нитрозум – топли вълни с обилно потене, тревожност и сърцебиене; топлата вълна винаги се последва от студена вълна с втрисане

  • Беладона – внезапно усещане за затопляне на главата, придружено от силно зачервяване и изпотяване на лицето. Сърцебиене.

  • Глоноин – Внезапно нахлуване на кръв към главата, червено и горещо лице с видимо пулсиране на шийните кръвоносни съдове.

  • Фоликулин – топли вълни със зачервяване и нощно изпотяване, главоболие, сърцебиене.

  • Лахезис – изключително чести топли вълни с усещане за топлина, която започва от гърдите и се излъчва към лицето. Червено лице и деколте, сърцебиене, прескачане на сърцето, пулсиращо главоболие.

  • Сангвинария канадензис – усещане на парене и зачервяване само на бузите и ушите. Понякога жената усеща и нетърпимо парене на длани и ходила.

  • Сепия - Топли вълни с обилно изпотяване, но без зачервяване, които започват от корема и се излъчват към лицето.