Най-ранните археологически свидетелства за производство на вино чрез ферментация на грозде са от региона на Кавказ и датират от късния неолит или ранния халколит. Въпреки че вино присъства и в Египет, най-високото ниво на винопроизводството е развито по нашите земи от прадедите ни траките. Те също са приготвяли лековити вина. Общо взето има 2 начина за да си направим наистина полезен продукт. Първият е да използваме органик вино, и да добавим определените за това съставките. Вторият начин е сами да си направим виното, което  малко по-трудно, но пък ефектът си струва усилията.

Първи начин

Необходими съставки за древната тракийска рецепта: общо 100 гр сушени билки мащерка, риган, глог, шипка и жълт кантарион по равни части, 1 литър червено или бяло вино.

wine2Начин на приготвяне: Поставете билките в стъклен буркан, залейте  с вино и затворете с плътен капак. Затворете и оставете да киснат поне две седмици. Прецедете и налейте в нова бутилка преди употреба.

Ефект: така приготвената смес помага при над 10 болести свързани с имунитета, нервите и сърдечно-съдовата система. Тя повишава силите, имунитета, предпазва от нервни сривове, повишава либидото на мъже и жени.

Втора рецепта

С втората древна рецепта можем сами да си произведен вино. Въпреки, че тя е осъвременена, според легендите заможните траки също са я прилагали, тъй като са получавали съставки от големите търговци на екзотични плодове и подправки.  Рецептата съчетава качествата на негово величество корена от джинджифил и кайенския пипер.

За нея са необходими:

1 цял обелен корен от джинджифил, 1 кг захар, сока на два лимона и два портокала, 1 банан, една голяма щипка кайенски пипер, 200 г стафиди (тъмни или светли), дрождки, 1 голяма кана чай.

Приготовление: Изцедете лимоните и портокалите, нарежете банана на шайбички, а после настържете джинджифила.  После лимоните и

DSCF02925

портокалите се нарязват на ситно, добавят се стафидите, кайенския пипер, и отгоре се поръсва 450 г захар. Изсипете сместа в стъклен съд, най-д0бре дамаджана. После пригответе голяма кана черен чай и залейте съдържанието ѝ. Оставете захарта да се разтвори и сместа да се охлади леко. Накрая добавете дрождите. Запушете хлабаво дамаджаната, така, че при ферментацията да може да излиза леко да изпуска въздух отдолу. Оставете да ферментира поне една седмица, като през това време се добавя чай, докато една трета от дамаджаната се напълни. На седмия ден прецедете плода и джинджифила и върнете течността обратно в дамаджаната. Добавете останалата захар и долейте чай, ако е необходимо. Оставете да ферметира още една седмица, след което бутилирайте.

Ефект:

 

така приготвеното вино има противовъзпалителни и антисептични свойства. То стимулира и подпомага кръвообращението, топи мазнините, ускорява метаболизма и води до отслабване, помага при настинки и грип, лекува червено гърло и кашлица. Последвайте ни във Фейсбук!

Ива Донева,

Лечители.бг

Сподели: