Трябва ли да се оперира глаукома?

Това е въпрос, който си поставят доста пациенти с тази диагноза.

Здравото око има постоянно вътрешно налягане. При заболяване като глаукома, очната течност е с нарушена циркулация, така че налягането се  повишава значително. Това причинява  натоварване на зрителния и зрителната острота намалява.

Също така, има моменти, когато човек просто не вижда в резултат на остър пристъп на глаукома. За съжаление, тези промени са необратими, затова колкото по-рано се диагностицира заболяването и започне по-рано лечението, толкова по-вероятно да се запази зрението.

глаукома

Основният начин за диагностициране на глаукома е измерване на вътреочното налягане с помощта на очен тонометър.

Глаукомата е два вида:
1.Закритоъгълна

2.Откритоъгълна

Първата  форма на глаукома обикновено е съпроводена от болезнени усещания и очевидно нарушение на зрението. Замъглено зрително поле, засенчванията при виждане са тревожни симптоми и когато те се появят, трябва незабавно да се посети офталмолог. Също така за тази форма се характеризира с главоболие, локализирано в темпоралната област или челото. При нея има пристъпи на рязко увеличаване на вътреочното налягане. Чессто тези пристъпи се объркват със симптоми на други заболявания.

Другата форма на глаукома може да мине почти безсимптомно.От време на време човек при нея установява, че вижда само едното око, съвсем случайно. Въпреки факта, че съвременната офталмология има значителен напредък към днешна дата, няма начин да се възстанови напълно или поне частично зрението на хора, поради болестта глаукома. Но благодарение на съвременната медицина, с ранната диагностика може да забави значително, а в някои случаи, да се спре напредването на глаукома, използвайки се медицинско или хирургично лечение.

В момента, медицинското лечение на глаукома е в три основни области:

– Терапия, насочена към намаляване на вътреочното налягане.

– Терапия за подобряване на притока на кръв към вътрешната обвивка на окото и вътреочния зрителен нерв.

-Терапия,  насочена към нормализиране на метаболитните процеси в тъканите на окото, които могат  да повлияят на дегенеративни процеси, които са типични за глаукома.

Трябва веднага да се уточни, че ключов момент в лечението на глаукома е нормализиране на вътреочното налягане и техниките за подобряване на кръвообращението.

Има разбира се и лазерно-хирургично лечение на глаукома.

Лазерните методи за коригиране на вътреочното налягане  играят важна роля при лечението на глаукома. Следва да се отбележи, че приоритет в развитието на лазерното лечение в офталмологията принадлежи на руските учени.

Предимствата на лазерните интервенции за лечение на глаукома са тези:

-малки травматични процедури
-няма сериозни вътрешно- и следоперативни усложнения,
-възможност за лечение в амбулаторни условия,
-повтарящи се лазерни процедури

В този случай  лазерният лъч минава в основата на ириса и се формира малък отвор – колобома, през която преминава свободно вътреочната течност от задната камера. Така се стига до подобряване на  изтичането на вътреочната течност и се намалява вътреочното налягане.(zdrawe.ws)

Лечители.бг