Едно подценявано у нас растение, което расте като бурен из посевите, е много скъп зеленчук зад граница. Полезните свойства на тученицатата (Portulaca oleracea) преди десетилетия са били познати и у нас. Тя е била култивирана  и хората са приготвяли бурена в баници и салати. Сега у нас той няма стойност, но в Германия, например, е по-скъп от гроздето, в Турция, Гърция, САЩ и Мексико се продава по пазарите. В Индия се използва като лек за заздравяване на рани.

Tuchenica

Преди векове тученицата е била смятана за мощно средство против магии. Хората разпръсквали растението около леглото, за да пази от зли духове. дори приготвяли от него муски, които носени близо до тялото, привличали късмета и любовта. Давали го на войници, преди да влязат в битка. Вярвало се е, че пази и от кошмари.  Китайците смятали, че растението съдържа растителен живак. В Гана и до днес то е символ на мира и се смесва с мазнина, за да действа като средство срещу злото. В религиозни церемонии тученицата се използвала и за прочистване на духа след прекарано заболяване.

Още Хипократ е използвал растението за лекарство при гинекологични заболявания и кръвоизливи от матката. През 1 в. пр. Хр. римският учен от гръцки произход Диоскорид е написал в трудовете си, че тученицата изчиства от паразити и намалява главоболието.

Тученицата съдържа 7 пъти повече витамин С от цитрусите

Тученицата съдържа 7 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове. Мастните киселини, Омега-3 (α-линоленова киселина) в нея са пет пъти повече отколкото в спанака. Съдържанието им е по-високо дори от някои рибни масла. Те спомагат за пречистване на кръвта и предпазват кръвоносните съдове от натрупване на плаки. Освен това пазят от склерозиране на съдовете и съответно от инфаркт.

Tuchenica

Богата е на витамини А, В6, В9, минерали – калций, калий, натрий, магнезий и фосфор, манган и желязо.

Тученицата е великолепно природно средство при профилактика и лечение на болести на очите (съдържанието на витамин А е 1320 IU/100 г, което е 44% от препоръчителния дневен прием),  тя регулира нивото на кръвната захар, предпазва сърдечно-съдовата и хормоналната система, пази от инфаркти, високо кръвно и затлъстяване.  Благодарение на калия и магнезия, предпазва от аритмия, подобрява сърдечната дейност и стимулира цялата имунна система. Помага при мигрена и напрежение в мускулите, артрит, кашлица и изгаряния.

Тученицата предпазва и от рак

Тученицата предпазва организма от действието на свободните радикали, тъй като съдържа два вида пигменти, които са мощни антиоксиданти – бетацианин и бетаксантин.
За ядене от тученицата стават листата и стъблата. Растението може да се използва като добавка към салатата или основен зеленчук, от него може да се приготвя таратор и пресни сокове. Тученицата може да се добави и към обичайни рецепти със спанак и лапад.
Част от антиоксидантните свойства на бурена намаляват при топлинна обработка, но част от минералите, флавоноидите и каротина могат да се запазят при приготвяне на пара.