Пет марки масло на българския пазар бяха хванати от изследване в груби нарушения в състава си. Това показва тест нов тест на асоциацията „Активни потребители“. От там направиха лабораторни изследвания на 10 марки масло, закупени от случаен склад на едро в Несебър. Според информацията оттам зареждат много ресторанти и хотели по морето и търговски обект в Бургас. Ето и получените резултати за съдържанието на мазнини, вода, протеини и други нерегламентирани добавки. Надяваме се марките да влязат в норми и да коригират своите рецептури. Ето и описанието на това изследване.

„Две години след последният ни тест от 2015 решихме да проверим, дали качеството на кравето масло предлагано на пазара се променя. Кравето масло е много лесен за производство продукт, а изискванията към него, валидни за целия свят, са прости и разбираеми – маслото се състои от 82% мазнина и до 16% вода. Не се допуска добавяне на никакви други съединения, включително немлечни мазнини, консерванти, оцветители и други добавки.

Основната причина е недоверието на потребителите и сигналите за съмнения за нарушения и влагане на неразрешени съединения в продукта. Нека припомним: през 2014 година тествахме 15 марки за наличие на немлечни мазнини и вода. При 4 марки се установи фалшификация чрез добавяне на растителни мазнини, а при 1 имаше повече вода. През 2015 изследвахме 10 марки. В 4 от тях се откри наличие на немлечни мазнини. В резултат на нашите тестове се задейства икономическа полиция и съвместно с Агенцията по храните изтеглиха от магазините фалшивите масла. Няколко фирми пък бяха глобени с големи суми от Комисията за защита на конкуренцията. Дали за това време пазарът се изчисти от фалшивите продукти? Проверихме с настоящето изследване“ ,обясняват от организацията.

Петте марки са фалшификати на масло, защото съдържат немлечни мазнини, които са вредни за здравето, веществото натамицин (Е235), който се използва против плесен, но е забранен за влагане в продукти като масло. Съдържат и голямо количество добавена вода.

От изследваните 10 търговски марки в три се открива нерегламентирано влагане на немлечни мазнини. Количеството на използваните немлечни мазнини варира от 40 до 60% спрямо общата масленост. При две от търговските марки допълнително се установява и влагане на големи количества вода. Установеното нарушение, освен че е търговска измама, води до значително влошаване на качеството на храната. Вложените немлечни, най-вероятно хидрогенирани растителни мазнини, повишават риска от сърдечно-съдови болести. Допълнителната вода от своя страна увеличава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми, както и окислителни процеси, водещи до натрупване в продукта на токсични и канцерогенни съединения.

Рискът от бърза развала при влагане на допълнителна вода се намалява чрез влагане на антибактериални и антигъбични препарати с цел удължаване сроковете на трайност. Натамицинът (Е235) е едно от тези съединения. Той се използва в хранителната индустрия отдавна, но приложението му има редица ограничения. В Европейския съюз е разрешен само за повърхностно третиране на някои сирена и сухи салами (суджуци) за предотвратяване развитието на плесени. Влагането на натамицин в краве масло е забранено в ЕС. От тестваните 10 марки натамицин се открива в три. Количествата варират от 8 до 32 мг/кг. Натамицинът в маслата без съмнение е добавен умишлено от производителите, защото няма никакъв друг начин за неговото попадане в краве масло. Влагането на натамицин е грубо нарушение на българското и европейското законодателство. Това съединение е сравнително слабо токсично за хората, но въпреки това представлява риск за здравето.

Другите нарушения на три продукта не са вредни за здравето, защото имат проблем в етикетите. Останалите две марки са изрядни. Оказва се, че фирмите-нарушители са същите от проучването през 2014 и 2015 г.

От „Активни потребители” уточняват, че кравето масло е много лесен за производство продукт, а изискванията към него, валидни за целия свят, са прости и разбираеми – маслото се състои от 82% мазнина и до 16% вода. Не се допуска добавяне на никакви други съединения, включително немлечни мазнини, консерванти, оцветители и други добавки.

Ето и таблицата, публикувана от „Активни потребители“, от която може да видите кои марки масла е по-добре да избягвате.

Можем ли сами да разпознаем истинското краве масло?

С голяма степен да достоверност можем да различим истинското краве масло от имитиращия го продукт по два основни белега.

1. Цвят - истинското масло е с отличителен жълтеникав оттенък, докато имитиращите продукти най-често са по-бледи на цвят.

2. Консистенция - изваденото от хладилник краве масло е твърдо и се размазва трудно на филия. Имитиращото е по-меко, дори и при ниски температури.

Лечители.бг,  Последвайте ни във Фейсбук!

Виж продукти-лечители за Здраве и Красота от Природата:

 • Stiker_mobilna_radiaciq_oblachvane_telefon_EMG

  Протектор срещу облъчване на телефони, смарт-устройства, ел.уреди (ЕМГ-радиация)

  39.90 лв. Купи

 • smola_gugul

  Тинктура от индийска смола Гуглу – регулация на тегло, метаболизъм, стави, детокс, хормонален баланс

  13.50 лв. Купи

 • bezplodie_afrodiziak_bilki

  Природен Афродизиак с Върбинка и Женшен

  16.90 лв. Купи

 • Промо! Otslabvane_bilki

  Фито-комбинация за отслабване с билки и аминокиселини

  18.90 лв. 16.55 лв. Купи

 • Kislorodna_terapiq_alkalizirane

  Нова терапия! Витализация и подмладяване с молекули стабилизиран кислород!

  125.90 лв. Купи

 • Fito_kapki

  Фито-формула 3 в 1 – регулира килограмите, метаболизма и апетита

  13.90 лв. Купи

 • masaj_shiacu

  Шиацу масажор за врат, плешки и рамене

  148.00 лв. Купи

 • chai_cheren_drob_recepta

  Фито-комбинация за Черен дроб

  19.80 лв. Купи

 • Промо! chervena_detelina

  Тинктура „Червена детелина“ за хормонален дисбаланс, климакс, остеопороза, мастит

  12.50 лв. 8.90 лв. Купи

 • Tibet_herbs_hears

  Серум-тоник срещу косопад с комплекс тибетски растения

  40.20 лв. Купи

 • mehlem_artrit_krem_artrit_stavni_bolki

  Мехлем с Джинджифил и Бор при артрит, ставни болки, слабо оросяване

  8.00 лв. Купи

 • Ehinaceq

  Железен имунитет с три вида Eхинацея + Бъзак

  13.90 лв. Купи