…Методи Т., на 32 години, потърсил психотерапевтична помощ. Той е стегнат, симпатичен млад човек, но разказал сърцераздирателна история:

Докторе, от години не мога да изляза от депресията. Уж си имам всичко, а отношенията ми с жените никак не вървят. Колкото повече ми харесват, толкова по-бързо ме зарязват. Последната ми приятелка дори не ми обясни причините, просто каза, че всичко е свършено, и ме помоли да не й се обаждам повече. При баща ми ситуацията била подобна – майка ми го напуснала, когато съм бил току-що роден. А някога баба ми изоставила дядо ми с две дъщери на ръце…

Обяснява пред Блиц, интегративният терапевт Д-Р ЛИАНА ЕНЕВА:

- Случаите, когато едни и същи нещастия се предават от роднина на роднина, народът нарича семейно проклятие, а на научен език това е нарушение на вътрешните структури на родовата памет. Работата е там, че всички събития, случващи се в семейството в продължение на столетия, се фиксират в родовото информационно поле, общо за всички негови членове. От законите на физиката знаем, че енергията не изчезва, а само се видоизменя. Човешките емоции, особено изпитваните при конфликти и свади – това е същата онази енергия, концентрирана в родовата памет и влияеща на живота и съдбата на всеки член на семейството, даже ако той се е родил един век след момента, в който един от роднините е „проклел“ друг. Такава „вина“ съсипва живота на хората, пречи им да създадат семейство, да родят и отгледат деца, води дори до трагична смърт в млада възраст. И в семейството възниква това, което е прието да се нарича „семейно проклятие“, „урочасване“, „венец на безбрачие“ и т.н.

Изгубените деца

В случая с Методи специалистите решили да приложат метода на системните разстановки, когато ролите на членовете на семейството, както живите, така и мъртвите, се изпълняват от „заместници“ /обикновено това са студенти медици/. Методи избрал сред тях „баща, „дядо“, „майка“, „баба“ и „леля“. После, намирайки се в полухипнотично състояние, младият мъж ги подредил в пространството във верига. Лекарят забелязал, че във веригата между членовете на семейството останало свободно място.

- Чувствам, че там трябва да стои някой – казал Методи. – Но кой точно, не знам…

За разкриването на тази тайна помогнала възрастната леля на Методи, която той по настояване на лекаря убедил да дойде на приема. Тя разказала, че майката на Методи не искала да ражда и при първата си бременност направила аборт, а второто си дете родила само след като съпругът й твърдо настоял за дете.

Обяснява интегративният терапевт д-р Лиана ЕНЕВА:

Методи на подсъзнателно ниво е чувствал, че е дошъл на бял свят благодарение на неродено дете. Изобщо абортираните и рано починалите деца са важни за семейната система не по-малко от живите. Когато тяхното съществуване се премълчава или крие, много често страдат именно онези деца, които са се родили веднага след аборта или след внезапната смърт на голямото дете. Сега, когато Методи знае причината за своите нещастия, той ще се освободи от вътрешното безпокойство, от чувството на неосъзната вина, и ще му бъде много по-лесно да строи отношения с жени и да създаде семейство.

Американска трагедия на Кенеди

Един от най-известните в света примери на родово проклятие е знаменитата династия Кенеди. Смъртта постоянно вървяла редом със семейството и във връзка с това възникнали много версии. Една от тях: през 1813 година вождът на индианското племе шауни Текумсе наложил проклятие на американците, според което смърт на поста грози всички президенти на САЩ, избрани на тази длъжност в нулева година. Джон Кенеди станал държавен глава през 1960-а. Той се оказал седмият поред глава на Белия дом, паднал в жертва на „индианското проклятие“. Нещо повече – Кенеди и целият му род били проклети от диктатора на Хаити Франсоа Дювалие, който се увличал по култа вуду и наричал себе си „вампир и повелител зомби“.

Царската кръв

Проклятия на рода преследвали много царски домове. Не била подмината и династията на руските царе Романови. Някои смятат, че виновна за това е Марина Мнишек – вдовицата на лъжецаревича Дмитрий. Научавайки, че са отсекли главата на петгодишния й син, тя, като привърженичка на мистиката и вещерството, проклела управляващия род. Според версията на немския историк Хайнц Гьолцер всичко станало по-късно, по време на управлението на Алексей Михайлович /1629-1676 г./. През 1670-а стрелците за пореден път се разправили с народен бунт. Организаторите му били закопани в земята до шия и оставени да умрат в страшни мъки.

Сред тях била мелничарката Алевтина Новозаветинская, която била подложена на наказание заедно с малолетния й син, а съпругът й бил убит малко по-рано, по време на бой. Според свидетелствата на очевидци жената умолявала стрелците да пощадят детето, а когато й отказали, тя промърморила нещо на „неразбираем език“, след което проклела целия род на царете Романови. Казала, че в този род баща ще убива сина си, децата ще умират съвсем малки, народът ще намрази управниците и всичко ще свърши с „кървав дъжд“. Такъв явно била революцията през 1917 година с последващата екзекуция на царското семейство.

 

Не ме кълни мамо!

deca

Народът винаги се е страхувал най-много от „близкородствените проклятия“, грозящи рода с неизброими беди.

Проклятието за избора на съпруга или съпруг против родителската воля заплашвало бъдещото поколение с венец на безбрачие и раждане на деца с пороци на развитието през всяко седмо коляно.

- Ако брат прокълне брат си, в рода ще има хроничен алкохолизъм.

- Ако в семейството не могат да си поделят имуществото и се проклинат един друг, хората „награждават“ рода си с психически заболявания.

- Ако сестра прокълне сестра си при „подялба“ на ухажор, в рода ще се появят деца с физически уродства.

- Ако деца кълнат родителите си, това вещае смърт на новородените и постепенно угасване на целия род.

Жертва ли си ти?

Нашите предци се спасявали от проклятия със специални молитви и наричания. Според някои психолози тези неща не бива да се пренебрегват и днес. Как да разбереш дали си жертва на родово проклятие? Симптомите могат да се изразяват в следните признаци:

- Внезапно възникване на сериозни заболявания.

- Загуба на апетит и остри болки в сърдечната област.

- Неадекватно възприемане на околната действителност.

- Страх от хората и откритото пространство.

Лечители.бг