Британски учени от Кеймбриджкия университет установиха, че поспиването по до късничко не е съвсем лоша идея, защото вероятността човек да прихване вирус в сутрешните часове е много по-голяма, отколкото през останалата част от денонощието.

Сутрин имунната реакция на човешкия организъм е много по-слаба, в сравнение с останалото време, разкриха за първи път учените. Те са провели редица изследвания, за да стигнат до извода, че вероятността за зараза с вирус е 10 пъти по-голяма в часовете преди 12 на обяд.

Подобна вероятност е доказана при изследвания с лабораторни мишки. Те били разделени на две контролни групи – при едната, заради дефект в гена Bmal1, са липсвали ясни ритми на денонощна активност, докато мишките от втората група били абсолютно здрави.

Опитайте най-мощния извлек за имунитет с три вида Ехинацея + Бъзак

troina-echinacea

Оказва се, че здравите мишки прихващат грипния вирус предимно в сутрешните часове, докато заразата при „дефектните” мишки не зависи от денонощния цикъл.

Резултатите от изследването, за което съобщава BBC, показват, че заразяването с вируси зависи пряко от циркадните ритми на човека. Установено е също така, че сутрин имунитетът при здрави мишки е по-слаб, отколкото през останалата част на деня.

Тези изводи ще помогнат на учените и медицината да се борят по-ефективно с епидемиите, например чрез противовирусни инжекции в определено време от денонощието. Последвайте ни във Фейсбук!

Лечители.бг

Споделете статията с приятелите си: