Диета, изобилстваща от риба, пиле, плодове и зеленчуци вместо червено месо, помага на хората да живеят по-дълго и предпазва от редица хронични заболявания, установиха американски учени. Те твърдят, че тайната на дългия живот без болести е в намаляването на количеството червено месо, което приемаме, и замяната му с риба, пиле (стига да не е отглеждано с хормони-б.р.), ядки, бобови растения, нискомаслени млечни продукти и пълнозърнести продукти.

Месото е основен източник на протеини и мазнини в много диети, но също така е свързано с увеличаването на случаите на диабет, сърдечни заболявания и много видове рак.

chaj_otslabvane

Нови изследвания показаха, че червеното месо, особено обработеното като сланина, колбаси и кайма, увеличават опасността от смърт от тези заболявания. Учените обаче установили, че преминаването към риба, пилешко месо и други здравословни храни може да намали тази опасност.

„Изследването ни дава нови доказателства за рисковете за здравето от приемането на големи количества червено месо, което се свързва с диабет от втори тип, коронарни сърдечни заболявания, инсулт и някои видове рак“, заяви д-р Ан Пан от Харвардския колеж по обществено здраве в Бостън, която ръководила изследването.

Виж най-вълшебните фито-продукти за красота и здраве в лечебницата на Лечители.бг

Средното увеличаване на опасността за здравето на хората, които ядат по една порция необработено червено месо на ден е 13% и 20% за обработеното червено месо, предупреждават учените. За целите на проучването си те анализирали данните от изследвания на 37 698 мъже и 83 644 жени./БГНЕС

Лечители.бг