Десислава Никодимова е едно от известните имена в българския волейбол, дъщеря на легендарния футболист Аспарух Никодимов.  Състезава се до 37-годишна възраст за ЦСКА, а после и за отбор във Франция, където живее 21 години. После завършва Европейския колеж по холистична натуропатия в Париж и отваря кабинет там. През 2012 г. се завръща в България. Ето какво Десислава Никодимова сподели какво според нея означава да се живее здравословно и как хирурзите във Франция били удивени, когато видяли, че изрязан орган след операция регенерирал сам в тялото на българката. 

- Г-жо Никодимова, какво ви е наследството от професионалния спорт?
- Тялото ми беше толкова експлоатирано, че се появиха много проблеми, особено в края на спортната ми кариера. Малки травми, ама много. Това е отрицателното наследство, но положителното е повече. Играх колективен спорт, в който не можеш да си добър, ако нямаш добри отношения с хората. Това се пренесе и в живота ми – да бъда в добри отношения, независимо в коя област общувам, защото така не само се чувствам добре, но и работата върви. Наследих от големия спорт и дисциплината, волята да правя нещата, дори когато има трудности.

Sirius-D -БЪЛГАРСКО ОТКРИТИЕ РЕГЕНЕРИРА И ПОДМЛАДЯВА ТЯЛОТО

- Как се справихте с многото контузии?
- Нямам операции на стави, но гръбнакът ми е травмиран най-много – поредица от малки травми и затова постоянни болки в гърба. Когато приключих с волейбола преди десетина години, имах здравословен проблем с вътрешен орган. Имаше връзка със спорта. Получи се от претоварване, от пренебрегване сигналите на тялото. Навремето приех този проблем с ужас, но сега като гледам назад, мога само да благодаря, че се е появил. Собственият ми здравословен проблем ми би един шут отзад  и ме стимулира да тръгна по друг път. Тогава още живеех в Париж и реших да уча, за да ми се отворят очите в тази насока. Така завърших четиригодишния Колеж по холистична натуропатия “Даниел Кифер”. Натуропатът всъщност е здравен възпитател. Третират се теми, като здравословното хранене, техники за справяне със стреса, масажни техники, физически упражнения, дишане, рефлексни техники. Лично аз много работя с етерични масла, ароматерапия. Тръгвайки по този път, малко по малко взех да се справям с моя здравословен проблем. По този път аз срещнах и оздравителната система на акад. Норбеков. През 2005 г. изкарах оздравителен курс в Бургас. По време на курса нямах кой знае какъв резултат, но впоследствие се оказа, че има. Стигна се до хирургична интервенция през март 2007 г. Беше отстранена една част от болния орган. Но след 2 години отидох на проверка и се оказа, че той си е на мястото.

Всички доктори казаха, че хирургът е сбъркал

Но за мен истината беше съвсем друга – тялото беше регенерирало този орган. Който иска, да вярва. Моето усещане е такова. Консултирах се във Франция с една светла личност, която се занимава с китайска медицина, и с ред други представители на алтернативната медицина. Те ми казаха: “Да, няма нищо чудно, органите се регенерират”. Когато не мислим, че е невъзможно, те могат да се регенерират. Така за мен се отвориха много хоризонти.

- Нямате наднормено тегло. Как го постигате?
- Нямам, защото се старая. Разбрах, че трябва да съм отговорна към собственото си здраве. Установих обаче, че не трябва да съм и супер крайна в това кое е полезно за ядене и кое не. Защото минах през период, в който правех трагедия, ако хапна парченце шоколад. Когато ходех на гости, си носех храна, за да не притеснявам домакините, че не ям това, което те ядат. Това беше максимумът на истерията. (смее се) Сега почти не ям месо. Понякога хапвам тортички и шоколадчета с удоволствие, без чувство за вина, но след това внимавам какво ям. За съжаление в храната има страшно много химия, пестициди. Но все пак е по-добре да ядеш свежи продукти, отколкото нещо, което е стояло 5 години в хладилник и го стопляме на микровълнова печка. Ако имаме достъп до органични продукти, още по-добре. Норбеков съветва да си водим дневник три месеца как се чувстваме след всеки вид храна. Така ще си намерим нашата собствена рецепта.

Знае се, че в света има хора, които изобщо не ядат. Те са някакви феномени, които пращат по дяволите всички теории за храненето. Човешкото тяло има възможности, които тепърва ще бъдат разкривани.

Не бива да се пренебрегва и движението. Когато спрях да играя волейбол, тялото ми беше преуморено и в продължение на година си лягах в 20,30 ч.

Но колкото повече си почивах, толкова повече болежки се появяваха

Така разбрах колко е важно движението, за да се чувствам добре. Човек може да пие билки, за да си изчисти бъбреците, черния дроб или червата. Единственото обаче, което активира отделителната система, е съобразеният с конкретния човек спорт.

- С какво се занимавате сега?
- В България се върнах през ноември 2012 г. и през декември отново се записах в курс по системата на Норбеков. За мен беше мечта, която се реализира, и от две години съм част от обучителния екип в Център “Норбеков-България”. Тогава усетих нещата в друга дълбочина, какво е здраве всъщност. За мен здраве не означава да не си болен. На тези курсове първият въпрос към хората е: “За какво ти е здравето?” и те много се шокират. Защото здравето не е самоцел. Всеки трябва да намери пътя в живота си. Човек работи в тези курсове и върху здравословното си състояние, и върху емоциите си, и върху мислите, чувствата, характера. Колкото повече практикувам новата си професия, разбирам, че когато човек знае какво иска и къде отива, доволен е от това, което прави, щастлив е, толкова е по-добре и със здравето.

- Какво ще посъветвате жените за тяхното здраве?

- Едно от първите неща е жената да опознае и усети своето тяло. На Запад животът на жените е почти изцяло медикализиран. В пубертета, ако имат акне, им дават хормонални хапчета. Момичета започват да ги пият от 14 – 15-годишна възраст. После вземат противозачатъчни. След 20 години, когато идват при мен, ги питам какъв е техният естествен цикъл. Но те не помнят, защото пият хормони от много отдавна. С приемането на противозачатъчни например, на мозъка се поднася фалшива информация и оттам се губи усещането за себе си, за собственото тяло.

Трябва да се знае също, че на женското тяло влияят и трансформираните храни, козметика, перилни препарати и др. продукти, които съдържат
ксеноестрогени. Това са изкуствени химически вещества, които наподобяват женските хормони – естрогените, и нарушават функциите в женското тяло. За 50 години са измислени приблизително

70 000 нови вещества, които действат върху нас в ежедневието ни

Човешкото тяло с хилядолетия се е адаптирало към околната среда, а сега за изключително кратко време трябва да се адаптира към тези нови агенти. Не е нужно да развиваме фобия към тях. Но трябва да ги знаем и което можем, да предотвратим попадането му в нашето тяло и по кожата ни. Всички имаме безжични телефони, но не си ги държим до главата, докато спим.

Това са част от нещата, които ни деструктурират. Но има неща, които ни структурират и са безценни. Това са физическите упражнения, ходенето сред природата, общуването с приятни хора. Те ни хармонизират и ни правят устойчиви на неблагоприятните външни фактори.

- Обикновено с какви проблеми идват жените при вас?
- Често идват с миоми, кисти. Нямам претенциите, че като ги посъветвам нещо, те ще се излекуват. Давам съвети за хигиената на живот, до какво водят техните навици. В натуропатията има възпитателна страна.

- Какво например води до миома?
- Ако знаех съвсем точно, щях да съм гений. И медицината казва, че е от хормонален дисбаланс. Но може да се дължи например на естрогенен превес спрямо прогестерона. Оттам се търси защо става това нещо – дали в храната има повече естрогени, дали е от медикаменти. Естрогените в тялото, независимо дали са произведени от него, или внесени отвън, се разграждат и елиминират от черния дроб. Но ако черният дроб не е в добро състояние, както е при 9 от 10 човека в цивилизования свят, тогава не може да елиминира естрогените. Една от причините черният дроб да не работи добре, е защото червата са нередовни, защото го претоварваме. Това е малко детективска работа. Специално миомите понякога се дължат на травми в костната структура на грабначния стълб и на таза, когато има застойни процеси в лимфата в долната част на тялото.

Всеки орган има информация кое е неговото идеално състояние. Когато се наруши балансът, той се адаптира, но това вече не е неговото нормално състояние. Ние учим хората как да възвръщат нормалното състояние на организма си (в. „Доктор“).

Lechiteli.bg