Съвместимостта между партньорите според Фън Шуй е древна система за анализ и дълбоко познаване на връзката. Тук е тънката нишка между китайската астрология и учението Фън Шуй.  Фън Шуй взема като база за определяне съвместимостта между хората принципа на взаимодействие на пет елемента (стихии).

Цикълът на стихиите и техните взаимовръзки може да видите в илюстрациите под статията.

Всяка година има свой елемент, човекът роден в тази година носи неговите характеристики цял живот.

Естествено, според цикъла на пораждане на елементите, хората родени под знаците, които са в хармонично взаимодействие ще се привличат и разбират. Обратното – хора родени под знака на противоборстващи стихии са с изразени предпоставки към конфликти и проблеми.

  Година на раждане и елемента (стихията) на човека според Фън Шуй:

ОГЪН: 1946 г., 1947 г., 1956 г., 1957 г., 1666, 1967, 1976, 1977, 1986, 1987, 1996, 1997.

ДЪРВО: 1944 г., 1945 г., 1954 г., 1955 г., 1964 г., 1965 г., 1974 г., 1975 г., 1984 г., 1985 г., 1994 г., 1995

ВОДА: 1942 г. 1943 г., 1952 г., 1953 г., 1962 г., 1963 г., 1972 г., 1973 г., 1982 г., 1983 г., 1992 г., 1993

МЕТАЛ: 1940, 1941, 1950, 1951, 1960, 1961, 1970, 1971, 1980, 1981, 1990, 1991.

ЗЕМЯ: 1948, 1949, 1958, 1959, 1968 г., 1969 г., 1978 г., 1979 г., 1988 г., 1989

Намерете вашата година на раждане и годината на раждане на любим човек. Определете неговия и вашия елемент. По-долу са описани различните типове връзки в различни комбинации на елементите според Фън Шуй.

Огън – Огън

Хората, родени под този знак са пълни с огън от ентусиазъм и оптимизъм. Комбинацията от два “пожара” може да бъде изключително мощна комбинация. Хората Огън изискват от хората около себе си най-доброто, защото дават същото в замяна. Важното в тази връзка е да се избягва прекаленото емоционално натоварване и изискванията към партньора да не са на максимум. Избягвайте острите спорове във връзката. Силата на “огнените хора” е в това да мислят и действат заедно.

Огън – Земя

Това хармонично съчетание на елементите е много продуктивно. Връзката е много чувствена защото съчетава романтиката и въображението на Огъня с чувствеността на Земята. Много перспективна връзка, която според Фън Шуй е успешна на всички нива. Условието за запазване на хармонията според Фън Шуй е Огънят да не бъде прекалено агресивен в решенията и действията си, а да се вслушва в “мъдростта” на Земята.

Огън – Метал

Огънят има способността да “разтопи” метала (цикъл на контрол във Фън Шуй), и това прави трудни отношенията в двойката. Представителят на Метала постоянно ще се опитва да наложат волята си на партньор, понякога с катастрофални последици. Ефектът обаче е съвсем друг – Огънят постепенно ще унищожава Метала.   И двамата партньори са склонни да се борят за надмощие до край. За щастие хората, родени под знака на тези две стихии имат невероятно чувство за дълг, което можете да е много полезно и в най-трудните ситуации. За повече хармония между тези знаци е необходимо да се усили елемента Земя. Фън Шуй смята, че по този начин може да се намалят до известна степен негативните ефекти от такава комбинация. Това може да е присъствието на повече терактот, гранитогрес, керамика в дома. Подходящи цветове – кафяво, бежово, охра, пастел, керемидено, квадратни форми.

Огън – Вода

Тази комбинация се счита за неблагоприятна, тъй като във Фън Шуй Водата гаси Огъня. Въпреки това, Водата се явява творческия момент във връзката, Огънят – изпълнението на идеята. Въпреки че и двете страни имат отлични умения в общуването, те трудно общуват помежду си, защото Водата е чувствена и дълбока, а Огънят е прекалено страстен и повърхностен. Тази двойка трябва да се усили в дома си елемента Дърво, за да неутрализират негативните аспекти на такава комбинация. Това е дърво като материал, зелен цвят, правоъгълни форми.

Огън – Дърво

Това е хармонично съчетание на елементите във Фън Шуй. Човекът-Дърво придава сила, стабилност и импулсивност на Огъня. Енергията и ентусиазмът на Огъня могат да стимулират и поощрят Дървото към по-големи цели и постижения от тези, които той е набелязал до сега. Хората, родени под тези два знака са оптимисти, които са извор на нови идеи и концепции.

Земя -Земя

Изключително добра комбинация на елементите, според Фън Шуй. Енергията на Земята дава сили и увереност. Това е двойка, в която и двамата партньори се поддържат и си помагат. Общото между тях е постигането на висок стандарт на живот, спокойствие и стабилност. Това е идеалното семейство, макар, че външно такава връзка може да изглежда скучно в действителност тя е дълбока, силна и страстна. Проблеми могат да възникнат само заради взаимното упорството. Въпреки това, ако и двете страни показват любовта и добрата си воля, тези временни затруднения ще бъдат преодолени.

Земя – Метал

Това е една отлична комбинация, тъй като страните в този съюз се подкрепят и уважават взаимно, защото чувстват възхищение един от друг. Човекът Метал е по природа търпелив, но той търси стабилна връзка с енергията на Земята. тя му е необходима особено когато е пред избора да всеме решение. В тази двойка е силно изразен финансовият принцип: Земята подхранва финансовите амбиции на Метала, който при подходяща подкрепа от нея може да осигури стабилно финансово състояние на двойката.

Земя – Вода

Това е сложен съюз, защото има предпоставки във връзката да се наруши чувството за мярка и партньорите да се нараняват емоционално помежду си. Земята осигурява стабилност, която не е достатъчно за динамиката на Вода. Упорството на Земята може да доведе до постоянно дразнене на чувствата на по-чувствителната Вода.Този съюз може да бъде изключително ефективен от бизнес гледна точка, тъй като творчеството на Водата, в съчетание със здравия разум и практичен подход на Земята, ще донесе успех.Тази двойка трябва да се усили влиянието на елемента Метал в дома за неутрализиране на евентуални конфликти. Според Фън Шуй, това е присъствие на повече метал, като физически елемент, бял, сив, сребрист цвят, кръгли форми.

Земя – Дърво

Според Фън Шуй Дървото “пробива” с корените си Земята и това прави такава комбинация неблагоприятна. Земята е стабилна, консервативна и предпазлива, докато Дървото е символ на растеж, свобода и движение. Ако има работещо решение – да се избягва конфронтацията и да се усили взаимното разбиране и помощ – комбинацията може да бъде успешна, при условие, че и двамата са готови открито да изразят чувствата си. Тази двойка трябва да усили стихията на Огъня в дома, за да неутрализира негативните аспекти на връзката. Според Фън Шуй това е повече светлина, звук и движение в интериора. Камина би била идеалното решение.   Препоръчва се използване на повече червен цвят и триъгълни форми.

Метал – Метал

Този съюз е успешен, тъй като страните се разбират помежду си интуитивно. Те са заедно във всички моменти: от възходите, до паденията. Връзката е много здрава, защото партньорите си помагат взаимно за общото благо. От вън връзката им може да не изглежда твърде близа, взаимният респект е по-силен от чистата любов. Но в името на общата цел “металните хора” предпочитат да вървят всеки по свой собствен път, но със задължителна среща: заедно на финалната битка. Въпреки това, те се разбират добре помежду си и връзката е много силна, особено в дългосрочните взаимоотношения.

Метал – Вода

Такъв съюз е много успешен, тъй като страните твърдо се подкрепят взаимно. И двете се ръководят от интуицията и чувствата, а не от логиката и разума и са в състояние да общуват ефективно на подсъзнателно ниво. Металът учи Водата на твърдост:  да не се влияе прекалено от външни фактори и хора, а да следва целта си. Водата  от своя страна помага на Метала да е по-гъвкав: по-ефективно да изразява своите чувства и да гледа спокойно в бъдещето, отколкото упорито се придържа към миналото.

Метал – Дърво

Тази двойка може да изпитва затруднения, тъй както и двамата се стремят да доказват непрекъснато своята правота. Според Фън Шуй Дървото е склонно към сътрудничество и комуникация, докато Металът процъфтява в самота. Тази склонност към уединение на Метала понякога обижда Дървото и представителите на тази стихия се чувстват самотни и пренебрегнати. И двамата партньори обаче са със силно чувство за отговорност и избягват директните конфликти. Хората-Дърво лесно ще избегнат конфликтите, ако се съобразят с желанието на Метала да бъде оставен на спокойствие, когато желае това. Творческото начало в тази връзка идва от Дървото, а консервативният Метал рядко възприема градивните пориви на Дървото и от тук често идва разминаването между тях. За да загладите острите ръбове в отношенията според Фън Шуй е добре да усилите стихията на Водата в дома: повече водни елементи – фонтани, шадравани, аквариуми, дори картини с изображения на вода.   Усилете в интериора: синьо, черно, като цвят, плавни, меки форми, добавете огледала.

Вода – Вода

Съотношението стихията на Водата в подобна двойка често изглежда като истински рай… И двете страни чувстват дълбок афинитет и инстинктивно взаимно привличане. Те разбират желанията и нуждите на партньора без думи. Енергията на този съюз засилва решимостта на двете страни, техните взаимоотношения са почти неуязвими от външни влияния. Всеки от партньорите прелива и черпи едновременно сила и увереност от другия.   Опасността в тази връзка се крие във възможността от внезапно секване на идеите и депресия в двойката.

Вода – Дърво

Това е доста добра комбинация, Защото Водата подхранва Дървото, за да му помогнете да расте и цъфти. Дърво помага на Водата, което му придава стабилност и чувство за цел. Тази връзка помага на двамата партньори да изразят себе си. Дървото дава сила на Водата, която е склонна към чести промени в настроението.   И двамата партньори са честни, тактични и съпричастни към общата цел. Между тях се формира интуитивна връзка, която се развива във времето и става по-силна.

Дърво – Дърво

Това е една много активна и хармонична връзка. Хората -Дърво обикновено са склонни към всякакви дейности, които имат за цел да поставят нещата в ред. Когато две Дървета са заедно това качество се усилва, и те, в допълнение към собствените си кариери и хобита ще намерят още много общи интереси. Такъв един съюз може да изглежда странен, но двете “дървета” в него буквално цъфтят. Трябва да се внимава единствено в мярката на авантюризма – Дървото е склонно към необмислени постъпки.

Цветозар Мръвков, експерт по Фън Шуй

Лечители.бг