Причудливи скали около родопската махала Ягнево пазят тайната на скрита от нашия поглед цивилизация. Тя е живеела в землянки, напомнящи хобитските къщурки от „Властелина на пръстените“. В района има и много олтарни каменни съоръжения. Предполага се, че с тяхна помощ  тракийските жреци са възкресявали мъртъвци. Пътници за Оня свят връщал и дервиш-лечител, който бил посветен от духовете на района. Всички тези предания се носят край скалните комплекси в махала Ягнево, село Бенковски. Тяхната датировка и предназначение, все още е загадка. Неколцина хора, освен местните даже подозират за съществуването им. Тукашните баби разказват за джуджета, живеещи под камъните, които са пръснати из цялата местност. Някои от тях напомнят гигански костенурки и китове, повечето  имат издълбани странни символи, улеи, ямки, стрелки, ниши. Някои от възрастните родопчани, пък виждат в тях покривите на подземни жилища. Казват, че в тях живеят джуджета като нас с по-дълги стъпала. Всички тези истории навеждат на мисълта, че преданията от различни краища на света за подземна цивилизация, криеща се от погледите ни в подземни селища, може и да не са само митове.

 

Медиуми посещавали района през 2012 година, разказвали на всеослушание страховити истории за предназначеното на десетките ръкотворни скални съоръжения. На една от тях са изсечени две легла, в които човек ляга като в калъп. Според описанието, което хората с паранормални способности дали, на едното слагали болен човек, а на другото здрав. Със специален магически ритуал с участието на 12 души, наредени в кръг древните преливали сила от едното в другото тяло.

 

Животоспасяващият метод бил съобразен с позицията на Месечината. Ако на човека му е било дадено да прескочи трапа наистина се случвало. Много често дори смъртници възкръсвали, твърдят хора с медиумично виждане отвъд времето и пространството. На друг камък се колело животно в чест на невидимия свят. Кръвта му се оставяла да изтече в един улей, в който ясно се вижда издълбана и оформена стрелка, която сочи север. Подобни ритуалите по нашите земи са останали в много села. Не случайно във фолкорната обредна традиция гласи, че когато някой го сполети беда се дава курбан, в който се коли животно.  На помощ също така древните призовавали духовете на земята и богинята майка, в чиято чест в района са издълбани три знакови пещери утроби. Наскоро край село Бенковски бе открита и четвърта. Това стана с помощта на Костадин Димов, който се счита за един от най-големите експерти по утробите.

 

Снимка Костадин Димов

 

Самото Ягнево се счита за село, но всъщност е северозападната махала на с. Бенковски. Легенди разказват, че тя е наследник на възникнало преди хилядолетия поселение около древни тракийско светилище. Според предположенията в дълбока древност тук е имало море или огромно затворено езеро. След земетресение, то е изтекло в земята. Сега над нея стърчат най-височките части от дъното. Върху тях се утаили неподозиорани лечебни минерали. Траките с кремък са издълбали каменни винарни (шарапани).Предполага се , че в при нова луна предците ни са поставяли чепките грозде, а после сокът е започвал да ферментира в сложна система от канали, улеи, които вероятно са включвали и вкопани в земята делви, покрити с листа за филтрация. Младото вино ставало първо, а бурната химична реакция е разтваряла определени елементи в скалата. После следвал ритуал в чест на тракийските бог Загрей(Дионис). Така елексирът е получавал енергоинформационно кодиране, което го превръщало в лечебен. Неговите свойства били такива, че в буквален и приносен смисъл е можел е да вдигне дори мъртъвци от гробовете. Подобни отвари и магически практики са известни само на тибетските монаси в тайните манастири.

 

При идването на прабългарите или по-късно през средновековието с османците по тези земи влизат и  шаманите-дервишите. Местно предание гласи, че един от тях, открил плочка с магически символи. Благодарение на духовното си зрение той установил връзка с духовете на тракийските лечители, които му предали своите знания за изцеление. Дервишът се заселил и в тракийското светилище, изсечено насред селото. От близо и далеч се стичали хора и животни, които той лекувал благодарение на откритите от невидими свят рецепти, методи и тайните на виното и литотерапията-лечението с камъни . В една от изсечените хралупи наистина личат дупки, в които е била монтирана портата на Отшелникът. Подобни могат да бъдат видени из цялото поле между Бенковски и Ягнево.По скалите в селските махали има скали наподобяващи животни. Върху един мегалит са издълбани 13 дупки. Числото 13 се счита за връзката между живота и смъртта. За да не бъде отварян този портал към отвъдното, в по-късен период е направено всичко възможно, за да бъде забравено и потулено това знание. Не случайно и астролозите от Вавилонската школа са редуцирали 13-тата зодия оставяйки само двандесет астро-знака. Според фенове на загадките скалите в Родопите са били портали към други светове. Траките ги открили и започнали да ги използват за свои нужди. Част от уменията си по обработката на злато, приготвянето на вино и билкови елексири те придобили от тази напреднала, цивилизация, обитавала преди 10 хиляди години нашите ширини.