Цветовете от конския кестен се берат през май и юни. Поливки или тинктура от цвят на конски кестен действат на духа и тялото така, че да успокоим мислите, и да дадем полет на душата към нови хоризонти, да намерим правилния житейски фокус, който да ни направи щастливи. Мехлемите, пък релаксират краката, след продължително стоене, особено при хора, страдащи от разширени вени.

Според д-р Бах цветовете на кестена могат да помогнат, когато мисловният апарат е превъзбуден; мислите се въртят непрекъснато; човек се чувства вътрешно обречен. На всеки се е случвало да върти в съзнанието си като на грамофонна плоча, която прескача и повтаря все едно и също.В друг момент нежелани мисли или образи се трупат непрекъснато в съзнанието и човек не можем да се освободим от тях. Или даден проблем или събитие не ни оставят на мира и отравят настроението ни. Непрекъснато мислим, „какво не е трябвало да кажем“ или „какво би трябвало да кажем или да направим“. Приличаме на мишки заключени в своя ментален лабиринт.

Друг характерен симптом за „кестеновия синдром“ са разпокъсаните мисли. Главата регистрира като ехо всичко чуто. Обработва вътрешно едни и същи проблеми, без да стигне до някакво решение. В резултат човек страда от хронично главоболие, напрежение в очите, буди се рано и отново пуска някоя от „любимите си“ ментални плочи.

Вълшебен мехлем в края на работния деня при разширени вени и

болки в крайниците.

Енергийната вибрация на кестена уравновесява състояние на духа, в главата настъпва мир и спокойствие. А именно вътрешното спокойствие осигурява решението на всеки проблем. Когато човек работи конструктивно със силата на мисълта си, той е здрав и физически. На това фино енергийно ниво цветовете на кестена могат също така да концентрират разпилените хора, които трудно задържат съзнанието си в един фокус. Това им пречи да трупат опит и да изличат полза от грешките си. 

Физиологическо ниво

Така стигаме до физиологическото ниво. При него цветовете имат енергийна вибрация да релаксират крайниците. Това има връзка и с другото по-фино ниво, защото крайниците са нашите закърнели ангелски крила, с които можем да полетим само, ако на психо-емоционално равнище духът ни е успокоен от трескавите и натрапчиви мисли и повтарящите се погрешни модели. В резултат човек става спокоен, тялото релаксирано и наистина готов да полети към небесата на своите мечти, но на ниво сбъдване.

Рецепта за поливки

Има два лесни варианта за лечебно третиране на цветовете. При първия може да се използва готова тинктура (капки) на д-р Бах. Има начин и сами да си приготвим течност за вибрационно къпане. Взимат се кестенови цветове и се слагат да престоят 24 часа във вода. Течността се слага на престои един ден на слънце и една нощ на лунна светлина. Счита се че така цветовете предават своята енергийна вибрация на водата. След това с нея се правят поливки на тялото. С канче или чаша тялото се облива от върха към краката (без да се пие). Веднъж на ден, като терапията продължава не повече от седем дни. 

[featured_products per_page="12" columns="4" orderby="date" order="desc"]

Вторият начин за употреба на цветовете е да се приготви:

Спиртно-воден извлек (тинктура) от конски кестен. Взима се един буркан от 500 мл и в него се слагат около 50 гр. цветове. Накисват в половин литър 50-градусова ракия или водка. Тинктурата се маже в продължение на 3-4 седмици при тромбофлебити.

Тази тинктура се използува и за външно приложение. Помага при разширени вени, отекли крака, спукани капиляри и стари травми, ревматизъм, артрит.

Дивият кестен е известен още като конски кестен. Той притежава капиляроукрепващо, обезболяващо, противовъзпалително и венотонично действие. С лечебната сила на това растение се намалява риска от образуването на съсиреци. Растението има токсично действие. Въпреки, че в народната медицина присъства в някои рецепти като запарка или чай, съветът на специалистите е да се приема под контрола на хербалист и за по-кратко време, тъй като това растение крие известна токсичност.

Лечители.бг, Последвайте ни във Фейсбук!

Сподели статията с приятелите си: