П

реждевременната еякулация е проблем за хармоничните интимни отношения на милиони двойки. Напоследък се прилагат предимно средства, успокояващи нервната система и даже хормонални терапии. Доказаните успехи с тези медикаменти обаче са съвсем малки. Само някои от т.нар. невролептици могат наистина да забавят еякулацията, но поради действието им върху други органи и системи те се прилагат само в изключителни случаи, когато всички други мерки са се оказали напълно безуспешни.

Мъже с преждевременна еякулация редовно съобщават, че с малко алкохол в стомаха могат да удължат коитуса. Това се дължи на факта, че алкохолът отслабва усещанията и забавя реакциите. Освен това добитата от хмел бира съдържа бром, който също спомага за удължаване на половия акт. Още Шекспир е казал в една от творбите си, че алкохолът засилва желанието, но потиска действието. Както е известно, той премахва до известна степен и задръжките у жената. През главата й вече не минават толкова отклоняващи мисли и тя също достига по-лесно до оргазъм. Обяснението на сексолозите е, че тя става по-склонна към отдаване и кривата на възбудата й се изкачва по-стръмно нагоре. По този начин тя настига мъжа, който пък под въздействието на алкохола напредва с една идея по-бавно.

        Хмелът, който се използва в пивоварната индустрия, е залегнал и в народни рецепти срещу „по-бързото свършване“. Запарка от хмел действа успокоително, подобряващо храносмилането, увеличаващо апетита и противовъзпалително.

        Приложението на растението в природната медицина е за лечение на неврози, безсъние, невротични състояния. Не на последно място чаят от хмел намалява симптомите, свързани с повишена полова възбудимост при мъжа и преждевременна еякулация. А при жените-понижено либидо (фригидност ).

Начин на приготвяне – в 200мл кипяща вода се поставя 1 супена лъжица от хмела. Кисне 15 минути.

Пие се вечер само вечер преди лягане, тъй като причинява сънливост. При заболявания на храносмилателната система кисне 30 мин. и се пие 3 пъти дневно по 100мл преди ядене.

Чаят от хмел е известен още като сънотворно. Той помага при горещи вълни, изпотяване и други оплаквания, свързани често с менопаузата при жените.

Богат на фитоестрогени, листата му също са известни с успокояващите си свойства по време на цикъл. Хмелът влиза в състава на лекарства, предназначени да улеснят съня, приписват му свойства на афродизиак. За лечебни цели се използват шишарковидните съцветия и жлезите, които съдържат от 1-3% етерично масло с различен състав. В състава на етеричното масло са установени над 100 съединения от най-различен тип.

Lechiteli.bg