Джеймс Харисън притежава златна кръв, от която се произвеждат животоспасяващи ваксини.

За последните 60 години Джеймс Харисън е спасил повече от 2 млн. човешки живота. Той не е лекар, но притежава златна кръв, от която се произвеждат животоспасяващи ваксини. Прякорът му е Златната ръка, съобщават световните медии, цитирани от „News7”.

На пръв поглед Джеймс Харисън е обикновен човек. Обича своята дъщеря и внуците си. Хобито му е да събира пощенски марки. Обича разходките около своя крайбрежен дом в Австралия.

Едно нещо, което не може да се види с обикновено око, обаче го прави специален.

Джеймс дарява кръв всяка седмица. Прави го редовно от 60 години насам.

Au2„През 1951 г. ми направиха операция на гръдния кош – трябваше да отстранят част от белия ми дроб. Разбрах след това, че са ми прелели 13 банки кръв – бях спасен от непознати хора“, разказва той.

По това време в Австралия дарители на кръв могли да бъдат само лица, навършили 18-годишна възраст. Джеймс решил, след като се възстанови, да започне да дарява кръв. Така и сторил.

След първите няколко пъти с него се свързал екип от лекари. Медиците имали идея и нужда от съдействие. Оказало се, че кръвта на Джеймс може да се окаже лек за сериозен проблем в Австралия.

„До 1967 г. в Австралия хиляди бебета умираха всяка година. Лекарите не знаеха защо се случва това, беше ужасно. Много жени имаха усложнения по време на бременността, бебета се раждаха с мозъчни проблеми. Учените откриха дефектите на невралната тръба и се оказа, че Джеймс има в кръвта си антитела за тези състояния, което беше невероятно“, обяснява Джема Фолкънмир от Австралийския червен кръст.

Усложненията се появяват при  резус-конфликтна бременност – състояние, при което кръвта на майката причинява увреждания на клетките на ембриона. В най-лошия случай се стига до тежки мозъчни проблеми и дори смърт.

Au3Австралия става една от първите държави, открила кръвен донор с ценните антитела. Джеймс е помагал не само на бебета в Австралия, но и по целия свят.

За него дарителството не представлява никакъв проблем – той не гледа на него като нещо значително.

Австралийците приемат Джеймс за национален герой. Той обаче има друго виждане:

„Малко ми е неловко, защото колкото по-дълго го правя, толкова повече ми казват колко значимо е това мое постижение, че съм герой и така нататък. Не, това е просто нещо, което мога да правя. Възприемам го като един от талантите ми, може би и единствен талант – да бъде донор на кръв.“

Въпреки скромниченето обаче, заслугите на Джеймс не могат да се отрекат. По данни на Австралийския червен кръст с кръвната плазма на този човек са спасени 2 млн. бебета.

Всяка партида ваксини срещу резус-конфликтна бременност, произведена в Австралия, е създадена от кръв на Джеймс.

Лечители.бг