Свети Франциск (1182-1226 г.) е един от най-известните християнски светци, а в момента той е патрон на новия папа Франциск. Светецът е оставил една молитва с неветроятен терапевтичен ефект върху душата и тялото ни. „Лечители.бг“ я публикуваме, но първо ще разкажем за живота и личността на Св. Франциск.

Личността на светеца привлича хора с най-различни възгледи и възприятия за света. На първо място той е тачен заради светия си живот и голяма мъдрост.

Св. Франциск от Асизи стриктно е следвал евангелския идеал и подражавал на Христос толкова съвършено, че бива наречен „Alter Christus“ – „Втори Христос”. Той е основател на Ордена на миноритите („по-малки братя“ на Христос).

St-FrancisВъпреки че се ражда в богато семейство в град Асизи, Централна Италия, Франциск тръгва да разпространява словото божие. Той хвърля скъпите си дрехи и се навлича в чувал. В действителност Свети Франциск просто е водил съвършен живот, максимално близо до заръките на Христа.

Сред най-известните легенди за живота на Франциск е тази за бодливия храст. Веднъж, когато дяволът подлага на изкушение светия мъж, той, за да го избегне, се хвърля в един трънак, а трънакът разцъфва в розов храст.

Друга прочута история е тази за честкрил серафим. Това е същество, което стои много близко до божия престол. Серафимът се явява на Франциск през 1224 г. и прехвърля върху тялото на светеца Исусовите стигми.

В личността и делото му някои изследователи откриват родоначалник на субективизма, идеализма и предвестник на Ренесанса. Друго го наричат, пък реформатор и „първото хипи“, борец за опазване на околната среда, революционер. Именно такъв се опитва днес да бъде и папа Франсиск.

От далечното време на неговия предтеча е останала една молитва, която има невероятен терапевтичен ефект.

Намалява стреса и внася в човека мир и спокойствие. Сякаш с нея светецът ни напомня 8 века след своето време, че не сме само Тяло, а сме триединство от Душа и Дух Божи.

Молитвата на Св. Франциск от Асизи

Докато съществува светът
и съществата живеят,
нека съм и аз,
за да разпръсна страданията.
Господи, направи ме инструмент
на своя мир -
където има омраза,
нека сея любов,
където има рана – милост,
където има съмнение – вяра,
където има отчаяние – надежда,
където има тъма – светлина
и където има тъга – радост.
О, Бо
же Всемогъщи, дари ме:
да не търся утеха, а да утешавам,
да не търся разбиране, а да разбирам,
да не търся обич, а да обичам,
защото когато даваме, получаваме,
и в прошката ни прощават,
и в смъртта се раждаме за вечен живот.

Амин!