Бхагаван Шри Раджниш-наричан Ошо e духовен учител и философ роден в Индия през 1931. В една от своите беседи той поставя въпроса за социалните роли и маски, които всеки от нас волно или неволно изпълнява. Разбиранията на Ошо в тази им част обаче е добре да бъдат приемани като посока за ментална и духовна еволюция, а не в моментална революция. Да, човекът все още не е узрял за такава промяна, но пък промяната е в мекотата на малките стъпки, както обяснява и Ошо. Или както гласи древната мъдрост – Рим не е бил построен за една нощ…

Енергията ви е съвършена. Има само един проблем – не слушате собствения си глас, а трябва да го правите. Не се обърквайте от други неща – следвайте собствените си чувства.

Ако се чувствате щастлив, бъдете щастлив; не мислете за нищо друго. Ако се чувствате тъжен, бъдете тъжен; не мислете за другите, за техните очаквания.

Вашата енергия тече по идеалния начин, но вие твърде много се съобразявате с другите, така че понякога се потискате, понякога сте псевдо-вие, неавтентични.

Гледате в очите на другите и после се опитвате да изпълните тяхната представа за вас. Това е проблемът.

Никой не е тук, за да изпълнява нечии други очаквания. И човекът, който се опитва да изпълни очакванията на някой друг винаги ще бъде нещастен, защото няма да бъде верен на себе си.

Какво трябва да е отношението към себе си

Той няма да уважава себе си, а да показваш неуважение към себе си е да показваш неуважение към Бог. И наказанието е нещастие. Уважавай себе си. Това не означава да бъдеш груб с другите, просто означава да бъдеш мек към себе си. Бъди нежен към себе си.

[featured_products per_page="12" columns="4" orderby="date" order="desc"]

Вие имате извънредна нужда да развиете чувство на нежност към себе си. Вие сте твърде деликатен към другите, но много строги към себе си. Това е нещо, на което всички сме научени, да бъдем строги съм себе си и внимателни с другите, което е абсолютна глупост.

Ако не сте мек със себе си, мекотата към другите е просто шоу, представление, лицемерие. И няма да направи щастливи нито вас, нито другите, защото те ще разберат играта, особено тези, които са ви най-близки, тези които ви обичат винаги ще могат да прозрат играта.

Фалшът има много лица

Вие ще бъдете фалшив и тях няма да ги удовлетворява вашият фалш, защото фалшът никога не е могъл да удовлетвори никого. За да бъде наистина нежен и грижовен към другите, човек трябва първо да бъде нежен и грижовен към себе си. Ето къде не се справяте. Отпуснете се.

Бъдете любезен с другите, ако понякога трябва да действате против техните очаквания; извинете се, но не се преструвайте. Това е един от проблемите, които винаги се появяват в отношенията: вие постоянно се съобразявате с другия, другият постоянно се съобразява с вас и вие и двамата ставате фалшиви, неавтентични.

За Любовта

Как може любовта да израсте, ако и двамата не сте себе си, ако не сте искрени? Любовта расте в честност – тя е уханието на искреността. Човек трябва да бъде напълно искрен, само тогава любовта може да разцъфне. За това, по света има твърде много любовници и никаква любов, защото основното изискване никога не е било изпълнено.

Така че, от този момент, това е нещото, върху което да работите: бъдете напълно искрени. И се дръжте мило към себе си. Може да ви създаде малко проблеми в началото, но само в началото.

Скоро хората ще започнат да разбират – те ще могат да видят вашата истина… И ако вие се уважавате, другите започват да ви уважават и започват да уважават пространството около вас. Но ако вие не го уважавате, как някой друг ще го уважава?

Една стара поговорка гласи: „Ако аз не съм за себе си, кой ще бъде?“ Тогава никой няма да бъде и вие ще бъдете изоставен в нещо като предверието на ада.

Поддържайте себе си и само така ще можете да подкрепяте и другите, защото тогава ще имате какво да споделите, да дадете. Енергията ви си е много добре – няма нищо грешно в нея, просто умът ви не спира да й се меси. Спрете да й се месите. Последвайте ни във Фейсбук!

Лечители.бг

Сподели с приятелите си: