Кайсията е един от най-лечебните плодове. Независимо, дали е пресен или сушен, неговата цена се определя, както от неговите вкусови качества, така и от неизмеримите му ползи за здравето. Преди години се провел един експеримент, инспириран от една любов между западен учен и красавица от племето Хунза.

В началото на миналия век американски пътешественик и професор по биохимия се оженил за красива девойка от племето Хунза. То се слави с това, че жителите му са сред най-здравите хора на планетата, а да доживееш век там се счита за нещо напълно нормално. Пътешественикът бил изумен от това и вместо в родния му Балтимор, решил да се засели при своята нова жена. В нейното село, намиращо се в Северен Пакистан, от незапомнени времена хората се препитавали с отглеждане и сушене на кайсии. Ученият установил, че местните били в отлично здраве. Кожата им светела със сияен тургор, който той бил виждал само в приказните комикси. Сърдечно-съдовите и костните заболявания дори при мъжете били под 0,1%.

Домозетът янки се заел да изследва хранителните навици и така логично стигнал до кайсиите. Той установил, че те се съдържат уникален коктейл от химически съединения, които пазят тялото, скелета и сърцето и зрението, а консумацията им вещае дълг и щастлив живот. Точно както на хунзите, които го яли целогодишно. През пролетта даже имали ритуал „гладна пролет“ , в който няколко седмици подред не хапвали нищо, а само пиели сок (нектар) от кайсии. След като се заселил при своята любима, американският учен изкарал до 95 години, като през цялото време бил в отлично здраве и славел късмета си.

Виж най-полезните продукти за здраве, релакс и красота:[product id="" sku="8082"]

По-късно по-детайлни проучвания показали, че най-важните съединения в кайсиите са два каротиноида, които понижават нивата на лошия холестерол. Те биели по съдържание на каротин дори яйцата и маслото. Успоредно с това в кайсията се съдържа калии, който е природен стимулатор на сърдечния мускул. Доста големи ползи има и от консумацията на сушените костилки. Техните ядки съдържат в чиста форма 7-8 незаменими аминокиселини -арганин, тирозин, валин и др.

През 90-те години на миналия век в Япония било проведено едно изследване с 3000 жени и мъже. То било доста мащабно, защото продължило цели 12 години. При него е установени, че хората, които консумират кайсии или други плодове и зеленчуци, съдържащи каротиноиди страдат много по-рядко от сърдечно-съдови заболявания.

Ползите от нейно величество кайсията обаче се простират и в други зони на човешкото здраве.

Установено е, че онези, които ги хапват често имат по-остро зрение. Изследванията са потвърдили тази наглед субективна констатация с факта, че в жълтите плодове има бета каротиноиди, които имат способността да премахват опасността от катаракта с цели 33 %. Ето и още няколко неподозирани ползи, които ни носи този слънчев плод:

- Отлична храна за бременни заради съдържанието на фолиева киселина.

- Помагат лекуването на анемия и проблеми с метаболизма заради съдържанието на желязо, кобалт, мед манган, които са в балансирана комбинация с витамини C, P и тези от група B. 

-Поддържат здравето на костите, предпазват от остеопороза, стимулират имунитета

-Предпазва белодробната лигавица от тютюневия дим, подпомагат и здравето на астматици

- Подобрява външни вид на кожата и лицето заради съдържанието на фолиева киселина и кобалт

-Грижат се за извличане от токсините и лошия холестерол благодарение на уникална комбинация от няколко органични киселини-салицилова, винена, лимонена и ябълкова

-Биохимията на кайсиите още стимулира кръвотворенето, клетъчния растеж, предпазва бъбреците

-Премахват умората и лошата концентрация

- Имат антитуморни и противораковци свойства, дължащи се на каротиноидите, които ни предпазват от свободните радикали.

Ивелина Николова,

Лечители.бг, Последвайте ни във Фейсбук!

Вижте най-полезните продукти – Здраве и Красота от природата:[product_categories number="8"]