Гигантска дупка с диаметър 80 метра се появи в Сибир, без никой да знае защо. Дълбочината още никой не знае каква е.
Екип от учени засега допускат две причини – гигантски метеорит или ядрен взрив, но и двете се изключват.

Двама изследователи от базирания в Сибир център за изследване на Арктика и учен от Руската академия на науките, започват нови проучвания и събиране на проби от почвата и от водата в района на обекта. Дейностите стартираха преди дни.

Засега хипотезите са, че високите температури са активизирали топене на леда под повърхността, а топлината се е явила катализатор за огромните количества природен газ, вода и сол, които са избухнали в резултат на напълно естествена и закономерна химична реакция.

Руските учени допускат, че дупката се е отворила от увеличението на температурата, а не е метеор, както първоначално се предполагаше. НЛО също не е кацало в района, за съжаление на уфолозите.

Един от членовете на екипа, Анна Курчатова смята, че кратера се е образувал, след като се е задействала смес от вода, сол и газ, която е причинила подземна експлозия и е отворила дупката. Тя добавя и че става дума за резултат от глобалното затопляне, което предизвикало рязко топене на леда, който се намира под повърхността на почвата.

Припомняме ви, че Ямалския полуостров е едно от най-големите руски находища на газ, а дупката се отвори близо до газовото поле Бованентски. За щастие районът е достатъчно изолиран и жертви няма, а на учените им предстои да измислят как да спрат изтичането на газ от кратера