От години ям мед само от медена пита и мога да кажа, че въпреки моите 66 г. се чувствам отлично -всеки ден правя 5 км крос, чета, свиря рисувам. Това сподели преде репортер на „Лечители.бг“ Емил Симеонов, бивш здравен работник и настоящ апитерапевт. Пенсионертът сподели, че сега живее в чужбина, но още преди 1990 г., преди да емигрира, се е запалил по здравословния начин на живот. Започнал да търси по селата пчелари и да взима запечатаната пита. „Купувам си я, както си е с рамката, която също заплащам. Роднините ме питат защо го правя – отговорът ми е колкото дълъг , толкова и кратък, защото така получавам всичкото здраве, което природата ни е отредила“, категоричен е бай Емил.

Първична структура

Като начало ще започна с това, че медът, който е в питата е в първичен вид-така го наричам. В него има восък, произведен от най-младите и здрави печели работнички. В него има прополис-ненадминат природен антибиотик, има и пчелен прашец-ензимна бомба. Но прашецът тук е минал през млечно-киселата ферментация на пчелите и е говор за усвояване. Накрая идва медът, пълен с минерали и микроелементи, но той стои запечатан отгоре с восък от пчелите и за мен това го прави в пъти по-лечебен. Той не е минал никаква физическа, химическа, термична или друга обработка. Само така аз съм сигурен в неговото качество. И ако това не ви стига ще ви издам още нещо – в килийките на питата си стоят едни доста чувствителни ензими и летливи витамини, които са безценни за нашето здраве“, разказва Симеонов. По думите му в неразпечатаната пчелна пита се крият все още неизучени добре от науката витамини и влиянието им върху човека, като Витамин У, Б12, особена форма на витамин Ц и много други“.

Емил Симеонов сподели, че навремето неговата работа била свързана със строежа на болници и кабинети и тяхното окомплектоване с различни уреди и апаратура. Идеята на тогавашната власт била дори във всяко село да има доктор и стоматолог, която почти се осъществила.

Доста съм обикаляла като по-млад. Наскоро се срещнах с един стар познайник – билкар и пчелар от района на Подбалкана. Често да си кажа, бях изумен, че е все още жив. Човекът е на 95 лета, супер подвижен, чете без очила, пъргав като козичка . Питам го как успя бре дядо Митко, а той ми отвръща – „Божествената частица, Хигс бозона, дето дадоха милиарди да го търсят в ЦЕРН се крие в запечатаната питата с мед“.

„Така тразбирам аз, че и той ял меда само от питата“, смее се бай Емил. Според него проблемът е, че и тук Хисбозона изхвърча в небитието, но все пак нещичко оставало и в лъжицата. То стигало човек може да доживее поне до 100-120 г, колкото ни било отредено и според пророците. А ето и най-главните ползи за тялото от консумацията на пчелни пити:

1. Висок имунитет

2. Профилактика на заболявания на устната кухина, кариес, възпаления на венците, парадонтоза.

3. Регулация на стомашно-чревен тракт.

4. 24 часова бактериална, гъбична, вирусна защита.

5. Биологично усвоими витамини, минерали и микроелементи.

6. Енергия в лесноусвоима форма за тялото и клетките.

„Защо мислите , че в кошера и идеално стерилно, нещо което е непостижимо в никоя болница по Земята. Там няма патогени, вредни гъбички, микроби, бацили и други микроорганизми, които се ширят на спокойствие около нас и често се заселват в тялото на човека, причинявайки му болести“, заключава Емил Симеонов./ Райко Тодоров,

Лечители.бг, Последвайте ни във Фейсбук!

Най-доброто за Здраве и Красота от природата:[featured_products per_page="12" columns="4" orderby="date" order="desc"]