1. Желанието ви да сте богат

Много малко хора в сферата на медицината стават много богати, поне не и в Европа. Ако търсите богатство, има много по-лесни начини да го постигнете, като те включват и много по-малко емоционално натоварване, разходи и стрес. Ако желанието ви е да сте милионер преди да навършите 30, съветът ми е да избягвате университетите като цяло. Повечето лекари са избрали професията си поради предимно алтруистични причини, както и заради заради удовлетворението, което идва от факта, че разполагаш със знанието и уменията да спасяваш животи и правиш това всеки ден.

2. Желанието ви да промените света

Също така в даден момент трябва да изоставите идеята, че ще се превърнете в нещо като медицински супергерой, който може да реши всички световни медицински проблеми един след друг. Да, лекарите могат да правят наистина впечатляващи неща, когато прилагат уменията си. Помнете обаче, че колкото и добри да са намерения ви, няма да можете да се справите с проблемите, причинени от бедността, войните, лошите правителства и с експлоатацията на болни от големи компании. Това, разбира се, не означава, че не можете да опитате да помогнете на хора, засегнати от всички тези неща. Вероятно обаче вашия принос ще е прекалено малък, за да окаже някакъв наистина значим ефект.

3. Свободното ви време и уикендите.

Започва се по време на следването, когато материалът започва да се натрупва и уикендите биват жертвани, за да бъдат посрещнати срокове и изпити. След началото на работата като млад лекар ще започнете да преглеждате всеки излязъл нов график на дежурства и разположения и да проверявате с кого можете да се замените, за да можете да отидете на мечтаната почивка, да се ожените или каквото и да е друго. Ще има много слънчеви съботи и недели, в които вашите приятели не-медици ще си правят барбекю и като цяло ще си прекарват страхотно, докато вие ще се потите в отделението, наблюдавайки поредното гастроинтестинално кървене и чудейки се защо избрахте точно тази професия.

 

4. Здрав сън

Отминаха дните, в които лекари бяха на разположение за 48 или 72 часа, след което им се налагаше да заместят шефа за лекция преди да могат да си легнат. Модерните тенденции обаче въведоха „седмицата от нощни”, в която даваш 4 или 5, а понякога и 7 нощни смени една след друга.

Като човек, който е преминал през това, мога да потвърдя, че да даваш редовни нощни смени е доста нечовешко. Лекарите, които са принудени да го правят често, основно говорят за неща като „смяна на специалност” или „смяна на професия”. Не се безпокойте, тези революционни мисли биват забравени, веднага щом дойде време за дневната смяна.

5. Нежеланието ви да се чувствате като идиот

Отвреме на време ще правите грешки, а в медицината всички грешки са потенциално много сериозни, просто защото всичко което правите оказва директен ефект върху живота на пациентите. Освен това понякога ще се налага да изтърпявате четене на конско от по-старши лекари, смятащи, че обучението чрез унижение е единствения начин за прогрес. Често ще се чувствате като идиот и ако мисълта за това ви плаши ще е добре бързо да изберете друга професия.

6. Желанието ви винаги да слагате приятелите и семейството на първо място

Като лекар вашата работа е винаги на първо място и нямате право да бягате от задълженията си, само защото имате лични ангажименти. Помня много подобни ситуации, включително една, в която мой колега трябваше да откаже да кумува на близък приятел, защото не можа да намери някой, който да поеме уикенда му „на разположение” и болницата отказа да му намери заместник.

Болест и траур настрана, на първо място винаги ще слагате работата. Приятелите и роднините ви може трудно да приемат това в началото. С времето ще свикнат, особено след като ви изтрият телефонния номер.

 

7. Желанието ви да удовлетворите и да се харесате на всички

Дали става дума за семейство или приятели или за бъдещите ви пациенти е добре да свикнете с мисълта, че ще разочаровате и ядосвате хората отвреме на време. Да кажете на жена си, че се налага да отложите планувано излизане, тъй като имате тежка операция или да откажете на пациент да го оперирате, защото му остават само 3 месеца живот, едва ли ще бъде посрещнато с радост. Всяка ситуация е различна и нещата винаги могат да се позагладят с добра комуникация, но в крайна сметка ще има моменти, в които човекът срещу вас ще иска или да ви удари или да заплаче от отчаяние.

 

8. Вашето въображение.

Едва ли много хора ще признаят това, но медицината взима хора, които често са с богато въображение и ги превръща в машини за бачкане, в живота на които няма място за креативност. Ако искате доказателство идете на вечерна забава с повече от един лекар. Основната тема ще е работата и болните. Това е така, отчасти защото лекарския хумор е много забавен, но и защото ако медиците се отклонят от специалността си бързо ще се разкрие тяхната баналност и ограничен поглед в другите сфери.

Като цяло медицината не допуска много въображение в ежедневието и натовареността на работата смазва в зародиш всякакво желание за креативно мислене. Разбира се, осъзнавайки и приемайки този факт, вие трябва да се борите срещу него и да поддържате другите си интереси и хобита, защото в противен случай медицината ще трябва да се занимае и с вас.

9. Вашето желание да живеете на едно място и да сте близо до приятелите и семейството

Искате да се занимавате с нещо предизвикателно, с медицина например? Трябва да разберете, че да избирате местоположението си е лукс и е вероятно да трябва да преследвате мечтите си на по-малко от мечтано място. Желанието да специализирате нещо конкретно след завършване пък е сигурен начин да постигнете номадство. На някои това може да им допада, но пък за хора със силни семейни връзки или ипотеки нуждата от постоянно местене е мъчителна.

Започнах да се примирявам с това, когато осъзнах, че дори и най-забитите места имат болница. Докато работите там е вероятно да срещнете други лекари, които също е трябвало да се преместят от друга част на страната. Така че ако не друго това е страхотен начин да се запознаете с нови хора…с които ще загубите връзка щом се преместите отново.

 

10. Крепко здраве

Може и да не знаете, но се присъединявате към гилдия, която може да се похвали с високи нива на физически и умствени заболявания, както и със злоупотреба с лекарства, цигари и алкохол. Освен това докторите са от хората, които най-упорито избягват търсенето на професионална лекарска помощ, което като се прибави към по-горе казаното очертава една леко плашеща картина.

Въпреки че лошото здраве и болестите не са ви гарантирани, е добре да осъзнаете бъдещите рискове и да предприемете стъпки за изграждане на здравословни навици и начин на живот. Повечко приятели не-медици също биха могли да ви предпазят от пренебрегване на собствените ви нужди в името на професията./Източници: forum.facmedicine.com, medicalnews.bg

Лечители.бг