Наскоро излезе една статистика, че България е на първо място по производство на тикви в Европа. Болшинството от тях обаче заминават за износ. У нас този лечебен природен дар се търкаля из плод-зеленчуците с дни и освен за направата на фенери по Хелуин напоследък май за друго не се сещаме да го ползваме, констатират производители. А още персийският лекар Авицена, който наред с Имхотеп и Хипократ е наричан „баща на медицината“, е препоръчвал този зеленчук при различни здравословни проблеми. В следващите редове ще опишем някои от тях. Преди това само ще споменем, че нейно величество тиквата има дори по-високо съдържани на каротини от морковите. Спокойно можем да си правим фреш от тиква и заради съдържащите се в нея безценни витамини и микроелементи като витамини B1, B2, B6, C и Е, ферменти, протеини, пектин, фруктоза, желязо, мед, калции мангензии, фосфор , кобалтн и много други. Ето и лечебните свойства на този чуден зеленчук.

1 . Успокоява нервната система-сокът от тиква действа успокоително заради съдъжращите се в нея естествен Б-витаминен комплекс. Народната медицина разполага и с рецепта против стрес – винена чаша сок от тиква, сокът от два лимона и две супени лъжици мед, разтворени в топла вода, се смесват. Тази течност снабдява организма с много калий и витамини, които помагат на организма да се пребори със стреса.

 

2. Подобрява състоянието на кожата и остротата на зрението, намалява болки и шум в ушите. (за ушни проблеми – виж пчелен клей). Особено подходяща храна и сок за хора , чиято работа е свързана с компютър. В различни рецепти на изток тиквата се препоръчва и при кокоша слепота.

3. Оказва лечебно действие при проблеми със стомаха и черния дроб. Повишава очистването на организма от шлаки и токсини заради богатото съдържание на растителен пектин. Особено подходяща храна за деца и възрастни, склонни към запек. В народната медицина се препоръчва тиквата при редица проблеми на храносмилателния тракт, за дебело черво.

4. Тиквата е незаменим помощник в борбата с диабета. Тя поддържа нормални нивата на кръвната захар. Това се дължи на съдържащите се в нея микроелементи, които повишават нивата на бета-клетките в кръвта, отговорни за производството на инсулин.

5. Малцина знаят, че тиквата се използва за лечение на щитовидната жлеза. Лапи и компреси с нея могат да премахнат дори образования по този жизнено важен орган. (виж рецептите по-подробно тук)

6. Тиквата е изключително диетична храна заради нейната висока хранителна стойност, но ниска калорийна себестойност.

7. Прочиства бъбреците – поради високото съдържание на калий, тиквата подпомага диурезата и намалява количеството на албумин в организма. Подходящо е да се изпива дори водата на тиква, когато е добре сварена.

Диетолози изтъкват още, че тиквата извежда от организма солта и водата, без да дразни бъбреците. Това я прави подходяща за  профилактика на пикочни заболявания като пиелонефрит. За хората, предразположени към образуване на камъни в бъбреците, се препоръчва четири пъти годишно да провеждат по един триседмичен лечебен курс със сок от тиква. Той се приема всяка сутрин по една чаша.

8. По вкусови качества тиквата се сравнява с картофите, но е далеч по здравословна от тях.

9. Семената на тиквата e богати на полезни мазнини за сърцето, a при честа консумация профилактира коварната атеросклероза.

Благодарение на високото съдържание на калий, тиквата предпазва от редица заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Семките пък съдържат вещества, от които се произвеждат лекарства за сваляне на холестерола. От тях се извлича и олио, което подобрява състава на кръвта. Витамин К, който се съдържа само в тиквата и липсва в другите зеленчуци, отговаря за кръвосъсирването. Високото съдържание на желязо помага при анемия, а наличието на витамин С е отговорно за свалянето на високото кръвно налягане.

Препоръчително е при хипертония и отоци всеки ден да се приемат по 200 гр. тиква, за предпочитане печена.

10. Противопаразитно действие – от дълбока древност семената на тиквата се използват като незаменимо и леснодостъпно средство за очистване при глисти.

Народната медицина в този случай препоръчва една седмица да се приемат изчистени тиквени семки, заедно със зелената ципа.

11. Консумацията на семки или студено пресовано олио от тях, приемано по една супена лъжица на ден преди лягане, намалява симптомите на увеличена простата при мъжете. Позивите за уриниране намаляват, сънят става дълбок, а живота на тези Адамовци се връща в обичайното хармонично русло.

12.  Този зеленчук е богат източник на витамин А, който действа като антиоксидант и предпазва организма от вредното въздействие на свободните радикали, отговорни за редица проблеми и остаряването.

13. Увеличава либидото заради съдържанието на витамин Е.

Лечители.бг, Последвайте ни във Фейсбук!

Само тук най-добрите природни лечители за Здраве и Красота: [featured_products per_page="12" columns="4" orderby="date" order="desc"]