Денем улиците не се виждат от автомобилни изпарения и прах. Оказва се, че  СМУ-Синдромът на мръсната улица мъчи над 100 хиляди българи предимно с астма ХОББ. Зад абревиатурата се крие най-тежката форма на хроничен бронхит -хронична обструктивна белодробна болест или съчетанието на бронхит с белодробен емфизем. Фините прахови частици са в пъти над нормата и се загнездват в белите дробове безпрепятствено, алармираха здравни организации. 

Невидимите агресори

Наши лекарите разкриха специално за „Лечители.бг“, че българските апарати, които измерват замърсяване на въздуха дори не са толкова прецизни. Те не улавяли най-фините breathingпрахови частици от 2.5 микрона, а точно те не винаги могат да се издишат, а неизвеждането им от организма задръстват белите дробове.

Статистиката е повече от печална – 15-20% от населението на България е с ХОББ, като основната причина за това е мръсният въздух, пушенето и експозицията на прах, химикали и изпарения. Непопулярен факт е, че праховите частици предизвикват опасни заболявания дори рак на белия дроб, а България оглави преди три години класацията на Гринпийс като страната с мръсен въздух в Европа.

В резултат на това у нас всеки десети възрастен е с астма, а сред децата това е всяко 8-мо хлапе.

Астмата обичайно започва много по-рано от другите хронични заболявания и се превръща в доживотно бреме не само за болните, но и за техните близки и цялото общество. Средно 13% от родителите, грижещи се за деца с астма, напускат работата си заради това. В България от астма боледуват 9% от възрастното население и около 15% от децата и лекарите смятат, че основна причина за това е все по-мръсният въздух.

Всеки с кола, но на каква цена

Автомобилният трафик съtrafikщо утежнява положението. От Асоциация Здравна Алтернатива (АЗА) заявяват, че В София нищо не се прави за ограничаване на трафика. „Всеки се е качил в кола и натиска газта на минимум 100 коня. Заявките, че в Столицата трафикът ще бъде намален с редица нормативни актове, стимулиращи метрото и наземния обществен транспорт за сметка на личния засега остават празни приказки“, коментират от АЗА. Въздухът по кръстовищата с нож да го режеш, а процентът на болните от рак на белия дроб непрестанно расте. В провинцията положението също не е по-розово, където броят на автомобилите предимно от старите, расте.

„Категорично е доказано, че там, където има засилен автомобилен трафик и замърсяване с фини прахови частици, честотата на астма е много по-голяма“, отбелязва доц. д-р Явор Иванов, началник на Клиника по пневмология към УМБАЛ „Г.Странски“ – Плевен.

Специалистите коментират още, че в седмицата преди даден пациент да постъпи в болница с пристъп или да се обърне към Спешна помощ, винаги е имало наличието на по-висока концентрация на фини прахови частици. Те стават изключително опасни, ако се вдишани в комбинация със серен диоксид и азотен диоксид – газове, които се отделят от автомобилите. Всички тези фактори водят дообостряне на заболявания като и ХОББ.

Алергените

Пролетните полени е още един косвен ефект от замърсяването на въздуха. Според проучванията на европейските респираторни дружества до края на 2015 г. всеки втори европеец ще има поне една алергична реакция, като те се дължат основно на околната среда.
poleni„Механизмът за действие е прост. Мръсният въздух увеличава алергенността на алергените. Едно поленово зърно в града може да предизвика много по-силна алергична реакция, след като е замърсено, отколкото при цъфтежа на същото растение на село“, казва доц. д-р Мария Стаевска от Клиниката по алергология на Университетска болница „Александровска“ в София.

Фините прахови частици, особено в комбинация с цъфтежа на полените, нанасят големи щети върху здравето на огромни групи хора, затова в Европейския съюз се прокарват политики на всички нива за опазване на здравето“, коментира Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма (АББА), цитирана от „Капитал“.

Според данни в годишния доклад на Европейската белодробна фондация и Европейското респираторно дружество продължителността на живота в Европа намалява средно с 8.6 месеца поради лошото качество на въздуха.

Лечители.bg