В

секи четвърти у нас страда от някакъв вид алерагия. Това твърдят специалисти, в анкета проведена от портала Лачетели.Бг в столични кабинети по алергология. За справка над 100 млн. европейци са диагностицирани с различни алергични оплаквания. Най-честите оплаквания у нас са свързани със затруднено дишане. Тук влизат ринитни оплаквания, задух и свирене в гърдите. Сънародниците биват тормозени още от кашлица с неустановен произход, сълзене на очите от полени или животни. Алергия към някои храни засяга следващата  група пациенти, които специалистите поставиха на второ място по чистота на срещана симптоматика. Непоносимостта към определени храни, води като оплаквания често кожни обриви, но и наднормено тегло заради лошото им усвояване. Трета група от честите алергични индикации е непоносимост към лекарства. Тя може да доведе до виене на свят, нарушения в съня, както и до подуване на крайниците, обясниха още специалистите.

Според данни изесени в Европейския парламент над 150 милиона граждани на Европейския съюз страдат от хронични алергични заболявания. Половината от тях са несвоевременно диагностицирани. Установен е недостиг на медицински специалисти и липса на осведоменост на населението. Над 100 милиона европейци страдат от алергичен ринит, а 70 милиона – от бронхиална астма. Тези заболявания са най-разпространените незаразни болести сред децата и са основна причина за посещенията в звената за спешна медицинска помощ и настъпилите хоспитализации, сочи още статистиката.

Над 17 милиона европейци страдат от хранителни алергии или от тежки алергии, свързани с риск за внезапни кризи или анафилаксия и непосредствена опасност за живота.

Като цяло се отчина подценяване от страна на здравните власти на Алергиите, но те са основен фактор за смущения в индивидуалното развитие, имат тежки последици върху социалните, професионалните и образователните постижения, особено сред децата, като по този начин стават причина за социално-икономическа неравнопоставеност.

По данни на Световната здравна организация (СЗО), страдащите от различни форми на алергии в световен мащаб са между 20 и 40%. Изследванията показват, че само за последните 20 години хората с различни алергии, бронхиална астма, атопичен дерматит и алергичен ринит са се увеличили над три пъти. Едно от обясненията е на Асоциация здравна алтернатива (АЗА) е високата замърсеност на околната среда-въздуха, водата и храната.

За съжаление се наблюдава значително разширяване на възрастовата граница на пациентите.

СЗО прогнозира, че до 2050 година половината от населението на земята ще бъде засегнато най-малко от една алергична болест. Данни на Българското дружество по алергология също не са обнадеждаващи. От алергичен ринит боледуват близо една четвърт от сънародниците ни. Бронхиална астма, пък мъчи близо една десета (8-9%) от българското население. Статистиката на диагностицираните с това заболяване сочи, че съотношението между възрастни и подрастващи е 2:1 в полза на децата.

Lechiteli.bg