На 11 ноември православната църква почина паметта на Свети Мина. Счита се, че той покровителства дома, семейството, здравето ни. Свети Мина се смята за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, войни, както и на хората, поели на дълъг път. Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома. При молба още оказва помощ в намиране на изгубени вещи. Не са един и два случаите и на сдобиване с рожба след молитва на бездетни родители. Миряни разказват, че по чудодеен път светецът е ходатайствал пред Бога за женитба на самотни души, и на деца при дефекти в говора.

Прошба към Светеца

Молитва към Свети Мина Ти, Свети великомъченико Мина, горещ наш защитник в скърбите и нещастията ни, който предпочете небесното войнство повече от земното, а честта, славата, богатството и временните удоволствия съумя да обърнеш в любов към Христа, изцери душевните и телесните болки на (името на човека/имената) Запази ни здрави и непокварени …. (името), вразуми нас …. (името/имената), които сме потънали в духовната бездна на завистта и користолюбието. Запази душевна и телесна чистота на … (името), от всички плътски пожелания и страстни изкушения, защити ни от нашите видими и невидими врагове, които безпричинно ни притесняват и измъчват нашата смирена душа, прогони всякакво сатанинско и лукаво на врага действие и ни очисти от нечистите духове, които зловредно влияят на нашия ум. Аз…. (името), сега смирено моля със сърце изпълнено с вяра, помогни на … (името) в тези нужди, в които се намира и изпълни тази смирена молба: скърбите и плача на твоите раби, които с вяра ти се молят обърни по- скоро в радост и всички запази от Божия гняв и от вечното наказание, защото твърдо сме уверени, че с Твоето ходатайство и с Твоята силна помощ ще бъдем спасени и избавени от всякаква скръб, и беда, та да прославим чудния чрез твоите светии Христа Бога, който с благодатта и добросърдечието си ще ни дарува мирен, спокоен и безгрешен живот, за да го преминем благополучно, а в бъдещия – да застанем от дясната му страна на всичките светии на човеколюбието на безначалния Отец, Пресветия, Преблаг и Животворящ негов дух. В Твое име и в името на Господа Бог, нашия Иисус Христа, Амин!

Молитва


Молитва към Свети Мина О, пречуден и бърз помощниче, Христов страдлец и чудотворец, велик сред мъчениците Мина! Ето, както виждаш, ние със сълзи прибягваме към тебе, горещ ходатай за нас пред Бога, целуваме иконата ти с вяра и любов, и чрез тебе умоляваме Бога, Който е дивен в Своите светии! Погледни милостиво на нашите въздишки, досточудни, и изпълни всички богоугодни просби на нас,които с любов те почитаме: изцели нашите болести,излекувай недъзите ни; ако е полезно за нас, намери изгубените от нас вещи, та да се утешим и да се усили вярата ни; ето, гледаме на твоя образ като на тебе самия, спомняме си подвига на твоето страдание и вярваме,че в тоя миг се молиш на Бога за нас, многогрешните,стоиш заедно с нас в тоя храм и чуваш всички наши умилени просби, които отправяме към тебе. Затова без съмнение вярваме, с надежда се помазваме с елей от твоята икона, и според вярата си получаваме изобилна благодат от Бога, поради което с веселие ти благодарим и те възхваляваме с тези думи: „Радвай се, великомъчениче Мùно, бърз помощниче на тия, които те обичат!

Житие

Св. Мина бил войник в Египет. Христолюбивият Мина не стоял дълго време в армията, а се оттеглил в пустинята до град Котуан и продължил да общува с Бога. Веднъж на тържеството в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни злелища и гнусни жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалиник наредил да бъде арестуван смутителят на това тържество.За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклетиан и Максимиан. Светите останки били отнесени в Александрия, където е погребан в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Напътствия към християните от Светите отци:

- Обичайте се – повтарял той, – обичайте се един другиго със свята любов и не задържайте гняв един срещу

друг. Не се мамете от нищо. Не прилепвайте сърцата си към нищо земно. Ще оставим всичко това тук. Само
добрите дела ще дойдат с нас на онзи свят. По-често трябва да се молим и да оплакваме греховете си, и
не само своите, но и греховете на ближния си.

Ако някой поиска от теб съвет, отговори каквото знаеш, но предварително се помоли вътрешно и се настрой
на Божията воля, говори просто, не мъдрувай, не се старай да влияеш. Ако е за полза, Божията благодат
ще направи това.

Осъждащият винаги греши и съди неправилно, понеже не знаем причината, поради която греши
съгрешаващият, а съдим според своето устройство.

Кой както е настроен, такива изводи прави и за другите,
тъй като кривото око гледа криво всички.

Много добре е казал преподобни Доротей: “Ето, ако някой човек стои
край ъгъла на някоя сграда и покрай него минат трима души, всеки от тримата ще си помисли за него според
своето устроение.

Вярващият ще си помисли: “Вероятно чака да бият камбаната и ще отиде на църква”. А
крадецът ще помисли: “Щом се стъмни, ще тръгне да краде”. А блудникът ще си помисли: “Сигурно причаква
някоя жена, за да извърши грях”. Казано е много справедливо и това се вижда почти на всяка крачка.

Знай, че скърбите в живота са неизбежни. Господ е казал: В света скърби ще имате. Ако не би имало
скърби, не би имало и спасение – казват светите отци. Господ е избрал за проповед светите пророци и светите
апостоли, но не е отнел скръбта от тях. А нашият Господ Иисус Христос, съвършен Бог и съвършен човек
(освен в греха), е живял скръбен живот на Земята.

Той е търпял от сътворения човек укори, хули, презрение,
побои, дори до позорна смърт чрез разпване.

Съветвам те, не унивай, търпи, моли се и се старай да бъдеш
мъдра като змия и кротка като гълъб (виж Мат. 10:16).

Ако прибягваш към Бога, Той по Своята милост ще
те направи мъдра, и ще ти даде гълъбова кротост.

Амин!

Лечители.бг,Последвайте ни във Фейсбук!

Най-доброто за Здраве и Красота от природата:[featured_products per_page="12" columns="4" orderby="date" order="desc"]