Работата на стомаха и отделителния апарат са изключително важни за човека. Ако те не работят правилно, то ефект няма да има от никаква диета, а и много скоро можем да разстроим сериозно работата и на другите органи и системи, с които обработването на хранителните вещества и изхвърлянето им е в непрестанна връзка. Доктор Гайдурков разкри наскоро подходяща 20 дневна лечебна диета, която освен да Ви втали може да реши и редица гастро-ентерологични проблеми като колит, например. Ето и диетата, като публикуваме прехождащите ги бележки на д-р Гайдурков с известни съкращения.

Стомашно-чревният тракт на нашето тяло е цялостна, органично свързана в частите си и функционално единно действаща система. И по същия органичен и хармоничен начин функционира в непрекъснато и постоянно сътрудничество с останалите системи на организма. Страданията на отделните му части (гастрит, колит, хемороиди  и т.н.) не могат никога да бъдат отделни, макар и в отделните случаи и периоди да превалира страданието на някоя негова част. По същия начин и по същата причина не можем да лекуваме само една негова част, още по-малко в противоречие с другите му части. Защото, ако лекуваме така „на парче“, поради органичната си свързаност, „доброто“ за едната част, неизбежно ще се окаже „зло“ не само за другите му части, но в крайна сметка ще е вредно и за частта, която сме решили да „лекуваме“отделно от другите.

Съществува интегрален подход, който да повлиява благоприятно целия стомашно-чревен тракт и целия спектър на гастро-ентерологичната патология (т.е. всички негови страдания едновременно). Ако природата е предвидила храната еволюционно да съответства, да е подходяща за целия стомашно-чревен тракт, така, както ключът е предназначен за дадена ключалка, то тогава, ако умело подберем храни, които да отговарят на тази оригинална и автентична хранителна формула, то ние ще можем да повлияваме успешно и едновременно и гастрита и колита и хемороидите.  Именно в този конкретен подбор на продукти и в технологията на тяхната кулинарна обработка се състои и умението на лекаря да индивидуализира лечебната програмата (диетата и последващия стил на хранене).

*Уникална ФИТО-формула топи килограми здравословно.

 Вижте как!

chaj_otslabvane

Въз основа на моя клиничен опит, ще Ви  предложа илюстративно програма за лечебно хранене в рамките на 20 дни, която е адаптирана към повлияване и на колита и на хемороидите. Богатите на целулоза храни, са подбрани внимателно, като са избегнати грубите, дразнещите и провокиращите ферментация такива. Кулинарната обработка е съобразена с проблема, като изрично е изключена всякаква добавена (особено термично обработена) мазнина (олио,зехтин) с изключение на малко краве масло, задължително добавено след термичната обработка. Не се добавя и никаква сол, като солите, необходими за организма се съдържат в самите зеленчуци (особено в стъблената целина).

След тази програма следва да се състави стил на хранене, който да гарантира последващото лечение и траен резултат.

Провеждайте само под лекарски контрол!

 Закуска

 1. Зеленчуков сок – фреш: моркови, сурова тиква, копър, мента, джоджен и др. – 500 ml/дневно и повече (приема се между основните хранения).

 2.Суров жълтък: 1-3 бр. от БИО кокоше яйце.

 • Преди употреба черупката на яйцето се измива щателно с препарат, гъбичка и гореща вода!
 • По желание може да се използва към зърнени, бобени варива и зеленчуци, добавен след термичната обработка, непосредствено преди консумация, както и в състава на домашна майонеза (вж. по – долу), в плодови кремове с банан и др.
 • Добавя се само към храни с температура под 40°С!

za_otslabvane_kapki

Фито-формула с български билки регулира килограмите като с магическа пръчка

 

 

 

3.Плодове по избор: ПЪПЕШ!, МАЛИНИ, СЛИВИ-обелени, БАНАН, АНАНАС, МАНГО,  КИВИ, КРУШИ-обелени и др., вкл. фурми

Препоръчително: банан + авокадо, (суров жълтък) пасирани на крем.

Количества свободни.

втора закуска (по желание – поне 2 часа след закуската)

 1. Печена ябълка (задушена на пара или сварена тиква) с канела (от Шри Ланка)!
 • Ябълката/тиквата по желание може да се гарнира с дресинг от бадем: смляни на паста бадеми и др., канела (от Шри Ланка), обелени и пасирани меки фурми без костилка, ванилия, щипка джинджифил-прах, вода – миксира се.
 1. Домашни бонбони: смляни сурови ядки (бадем, кашу и др.), канела(от Шри Ланка), обелени и пасирани меки фурми без костилката, ванилия, щипка джинджифил – прах, брашно от Рожков или сурово био какао (на прах и др.) вж рецептите. Към получената смес по желание може да се добави малко вода,(суров жълтък) като се миксира до „течен шоколад”.
 2. Сурови ядки (препоръчително нова реколта) – бадем и др. (както долу).

Обяд

 1. Суров зеленчук: морков!, червено цвекло!, СЕЛЪРИ!, магданоз!, домат, и други зеленчуци по избор (без зеле, ряпа, гулия, лук, чесън). За овкусяване – вж. по-долу.
 • Препоръчителна рецепта: “Фреш – гаспачо” – настъргани моркови, червено цвекло, домат, копър, магданоз и др. зеленчук по избор се пасират, като се добавят предварително смлени на паста ядки (небелен сусам и др.). По желание се подправя с лимонов сок, копър, мента, джоджен, босилек, авокадо, (джинджифил).

2.Термично обработени зеленчуци (задушени на пара или печени без мазнина на незалепваща повърхност): тиквичка!, морков!, бамя! (прясна или замразена, не консерва), карфиол, броколи, зелен фасул (пресен или замразен, не консерва), червено цвекло, магданоз и др; (Без картоф).

 • Препоръчително: печено (варено) червено цвекло.

 3.Зърнени храни – варива: киноа! (сварена за 15 мин. и отцедена), царевица! (прясна или замразена, не консерва – сварена, отцедена, по желание – пасирана на крем); неполиран ориз (Басмати! и др.– сварен и отцеден); БИО елда (сварена, отцедена).

 4.Бобови варива: леща!-черна Белуга и др. – накисната, сварена и отцедена, нахут (накиснат за 12 часа, сварен под налягане, изплакнат и отцеден) , грах (замразен, не консерва-много добре сварен, изплакнат, отцеден). Без зрял фасул!

 • Да се изхвърля първата вода при варене на бобените култури!

5.Сурови ядки: бадем!, небелен суров сусам! (смила се), шам-фъстък, лющено конопено семе, орех-нова реколта, бразилски орех, кашу и др. сурови ядки (без фъстъци, без ленено семе, без чия!).

 • Препоръчително е ядките да се купуват с черупка, за ореха – задължително – поради опасност от гранясване!
 • От ядките могат да се приготвят домашни бонбони, дресинги и сосове – вж по-горе.

Следобедна закуска (след поне 2 часа)

 1. По желание: сок фреш, пресни плодове
 2. Печена ябълка, задушена на пара тиква с канела (от Шри Ланка) и джинджифил
 3. Домашни бонбони

По желание: “Прясно мляко” от бадем (кашу, орех и др.): смляни на фина паста бадем и др., сурово био какао (на прах), обелени фурми без костилка, малка щипка джинджифил-прах, канела(от Шри Ланка), топла вода – миксира се.

Вечеря

 •  Вечерята може да бъде приготвена по желание от всички гореизброени храни.

***

 •  ВСИЧКИ ХРАНИ В ПОСОЧЕНАТА ПРОГРАМА МОГАТ ДА СЕ ПАСИРАТ СЛЕД ПРИГОТВЯНЕТО ИМ  НА КРЕМ! ЯДКИТЕ МОГАТ ДА СЕ СМИЛАТ! ПРИ НЕОБХОДИМОСТ ОТ РАЗРЕЖДАНЕ – ПРЕСНО ИЗЦЕДЕН СОК ОТ МОРКОВИ, СЕЛЪРИ, КРАСТАВИЦИ. Никога не разреждайте с вода, изключете супите!
 •  Подправки и овкусяване: копър, мента, джоджен, босилек, джинджифил – корен и прах, (щипка или малко резенче) лимон, зелени подправки – свежи и сушени (но без сол в тях!): копърово семе, ким, кимион, кориандър, чимен, сминдух. БЕЗ СОЛ!!!

БЕЗ ТЕРМИЧНО ОБРАБОТЕНИ ЛУК И ЧЕСЪН!

 • Подправките могат да се добавят към всички храни и да се комбинират свободно помежду си!
 •  омазняване:

 1. Домашна майонеза: (суров жълтък), смляни на паста ядки (бадем, орех, кашу и др.), подправки по вкус (лимон и др.). Всичките съставки се пасират, по желание с добавка на малко вода или домашен бульон до желана гъстота. Може да се добави към зърнени, бобени, зеленчуци, салати.
 2. Авокадо.
 3. Краве масло – до 30-40г. дн.
 •  Посочените омазнители се добавят задължително след термичната обработка и никога не се загряват!!!
 • Посочените храни се консумират в свободни количества, като суровата храна е препоръчително да бъде поне 50-75%!
 •  Не се ползва готварска сол!!!

За по- добри вкусови качества:

 • Ситнонарязани магданоз, селъри, рукола, босилек, лимон, авокадо и др. се добавя като дресинг върху готовите, сервирани ястия (зърнени,бобени и др.).
 • Към водата на варивата можете да добавите 1-2 водни чаши прясно изцеден зеленчуков сок- СЕЛЪРИ/ ЦЕЛИНА, моркови, чушка и др.
 • За Здраве и Красота доверете се на Природата !

  lechiteli-bg_shop

 –   Препоръчителна е комбинацията на един хранителен прием на: зърнени + бобови + ядки

 • Не се ползват мед, захароза, фруктоза! (където е необходимо – обелени и пасирани меки фурми)
 • Плодовете се консумират само на гладно и никога не за десерт! След плодовете следва да се изчаква ½-часов (а след банана 1-часов) интервал, в който не се приема друга храна!
 • След основните хранения следва винаги двучасов интервал без да се приема друга храна!
 • Храните не се смесват заедно с течности едновременно, по желание след хранене може вода!
 • Не се ползват други храни и добавки освен изброените!
 • Не се ползват: хляб, екстрактивни мазнини (олио , зехтин), пчелен мед и др.!

 –  Допълващи :

 • Чай – жълт кантарион, бял равнец и др. неподсладени  между храненията по 100-150 мл. 3-5 пъти дневно.
 • ДА СЕ СЛЕДИ:
 • Кръвно налягане. Ако е ниско – течности (пресноизцедени зеленчусови сокове)
 • Общо състояние

– Изхождане – 2 пъти дневно, ако няма да се даде превес на киви, КРУШИ, както и на печено (варено) червено цвекло

 • Болкови симптоми – възможно е леко обостряне на болните места (лечебна реакция)!
 •  ДВИЖЕНИЕ!
 • СЛЪНЦЕ!

  Д-р Гайдурков, натуропат

Лечители.бг,Последвайте ни във Фейсбук!