Страшна статистика обнародва асоциация Здравна алтернатива (АЗА ). Според независимо проучане 12% от българите страдат от различни форми на диабет. При това тук не влизат ранните форми на панкреатит, при който задстомашната жлеза проявява хипер функция и произвежда повече инсулин. Това се случва малко преди да рухне. Най-страшното е, че децата започват да пият хапчета като своите баби и дядовци за диабет 2-ри тип, разкриха здравни експерти. Една от причините е стресът, който обикновено върви в комплект с неправилното хранене. При подрастващите то е свързано с масовизирането на т. нар. бързи храни – чипсова, снаксове, калоричните бомби – десертчета, пици, хамбургери, безалкохолни и енергийни напитки. Редовната им консумация без родителски контрол постепенно разстройват организма. За да ги усвоим панкреасът произвежда ударни дози инсулин. Така той отчаяно се опитва да свали нивото на кръвната захар, която се вдига лавинообразно, когато се натъпчем с поредната порция „вкусна отрова“. Но в един момент тази функция се разстройва настъпва диабетът. Официалната статистика също сочи лавинообразно вдигане на това заболяване. Според д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в УМБАЛ „Александровска“ вече 10% от българите са диагностицирани с диабет първи и втори тип. При това тук не влиза гестационният диабет, проявяващ се по време на бременност. След раждането той обикновено изчезва.

Сензация! Природна хранителна добавка регурлира диабета – Сириус Д се препоръчва за хронични и нелечими заболявания, за здраве и дълголетие

Д-р Темелкова посочи, че с платени от Здравната каса медикаменти към момента се лекуват 435 000 пациенти, но не са малко и тези, които сами купуват лекарствата си. InjekcionЕндокриноложката обаче също призна, че реалният брой на болните българи дори е над 600 000. Най-тревожно е, че у нас вече се наблюдават и деца с диабет тип 2, който е характерен за възрастните, сочи статистиката . Специалистите отбелязват, че затлъстяването сред хлапетата е рисков фактор за развитието на диабет в по-късна възраст.

В световен мащаб диабетиците са 382 млн. души, като прогнозите са до 2030 г. броят им да нарасне почтни двойно до 592 млн. Около 80% от пациентите са от страни с ниско и средно развитие. Д-р Темелкова изтъкна още, че диабетът е най-честата причина за поява на слепота, хронична бъбречна недостатъчност и за повишен риск от инсулт. А за родилка с бебе, тежащо над 4 кг, има сериозна опасност да развие болестта. За да намалим риска от заболяването с 30-40 на сто, са достатъчни 30 минути физически упражнения дневно. Разбира се, в борбата с диабета е изключително важно и балансираното хранене. Основното е да се избягват храни съдържащи захар и глутен.

Lechiteli.bg