Какви са възможните усложнения след вадене на зъб? Върху това никой не се замисля, скован от самата идея, че трябва да легне под клещите на стоматолога. Но с процедурата не свършва всичко. Ето опасните усложнения след вадене на зъб. Някои от тях минават лесно, но други се нуждаят от незабавна лекарска намеса.

1.Екстракцията на зъба често води до оток.

Самата процедура не е лесна работа, тъканта, заобикалящата зъба, се уврежда. Така че след отстраняването на един зъб се стига до неприятни последици: най-често срещаната е оток.

Пациентите често се оплакват, че след вадене на зъб имат подути венците, бузи. Това се дължи на частичното разрушаване на меката тъкан около зъба. Отокът обикновено е 2-3 дни. За да премахнете отока след изваждане на зъб, може да сложите лед към бузата за около 10 минути. Но след 3 дена, ако отокът не е преминал, се правят топли процедури. В този случай се прави за 20 минути топъл компрес, след това 10 минути почивка и пак компрес.

Понякога отокът може да бъде причинен от алергии към упойката. В този случай на помощ идва хистамина – противоалергично лекарство. Но ако набъбване се увеличава, то трябва незабавно да се консултирате с лекар.

2.Повишена температура след вадене на зъб
Повишаването на температурата е нормална реакция при травматично изваждане на зъб. Тя може да се запази висока 2 – 3 ден, като се вдига през нощта – това налага прием на антипиретици. Но ако състоянието не се подобри, трябва да посетите зъболекар.

3.Болка след изваждане на зъб
Болките са ужасни – в съседния зъб, челюстта и гърлото. Като правило, обичайни симптоми след травматично процедура. За улеснение, при дискомфорт, може да вземате болкоуспокояващи. Но ако болката е нетърпима, си струва да посетите лекар.

4.Кървене след изваждане на зъб
Веднага след отстраняването на зъба има кървене. Това е съвсем нормално, тъй като по време на операция е налице разкъсване на кръвоносни съдове. Но понякога се появи кървене няколко часа след операцията. За да спрете ръчно кървенето след изваждане на зъб, прикрепете към раната малко марля и захапете. След 15 минути игра, кръвта спира. Но ако кървенето не спре за дълго време – веднага на лекар.

5.Поява на гной след изваждане на зъб
Нагнояването на пародонталните тъкани е от инфекция. Това може да стане по няколко причини. На първо място, ако не спазвате индивидуалната хигиена на устната кухина след операцията, а на второ – от остатъци от зъба, които са останали във венците. Ако не се лекува възпалението, се стига до гнойни фистули върху венците и дори се оформя киста.

6.Парестезия след изваждане на зъб
Става дума за изтръпване на езика, устните и брадичката, след изваждане на зъб, в резултат на увреждане на нервите. Най-често това се случва след отстраняването на мъдреците, които са в непосредствена близост до лицевия нерв. Това минава след 1-2 седмици след операцията. За щастие, това усложнение е рядкост.

7.Пародонтит след вадене на зъб
Това е сериозно усложнение, причинено от отстраняването на един зъб. Развива се хронично възпаление на тъканите около зъбите – пародонтит. Незабавно посетете зъболекар. Може да се стигне до абсцес. /Източници

Лечители.бг