Учени и мистици мечтаят за откриване на вълшебно хапче, което ще реши повече от съвременните здравословни проблеми на Хомо сапиенса. Може би формулата на здравето се крие в нейно величество черешата. Сезонът й още малко и ще премине, за това хапването е задължително, съветват алтернативни лечители. Оказва се, че алените плодчета притежават пет големи тайни, които ще разкрием в следващите редове.

1. Квантов лечител

Дори да подържим в ръцете си вълшебните плодчета, можем да се заредим с енергия, като успоредно с това ще хармонизираме артериалното си налягане и ще прогоним стреса и лошите мисли. Именно от този факт произтича и първата тайна на черешата да действа като квантов лечител. Тя има способността да заземява прекалено отнесените личности, тип фантазьори и мечтатели. Хората, изпитващи фобии или страх и несигурност от утрешния ден, пък получават чувството за спокойствие и сигурност.

chery2Цветът на черешата е най-близък до първия енергиен център (чакра) в тялото ни. През тази чакра божественият код на плода преминава в аурата на човека като през USB вход. От тук на сетне силата на черешата е способна на големи чудеса. Тя регулира редица психо-физични процеси в тялото – от кръвното налягане, през опорно-двигателния апарат, до чувството на оптимизъм, енергичност и работоспособност. Така се понижават и рискът от развитие на сърдечносъдови заболявания.

2. Вдигат имунитета

На физическо ниво биоенергийите свойства на черешите се проектират в тъмночервеният цвят на плодовете. Това са пигментни вещества с високото съдържание на антоцианини и каротиноиди – флавоноиди, които укрепват стените на кръвоносните съдове и намаляват високото кръвно налягане при пациенти с хипертония. Някои все още непотвърдени официално проучвания сочат, че черешите имат благоприятно влияние върху имунната система и подпомагат в борбата с грипа.

2. Елексир за атлети

Последните проучвания феноменално доказват, че сокът от череши възстановява мускулите по много по-бърз и ефективен начин. Предания от страната на черешовите цветове гласят, че японските нинджи са дължали феноменалните си бойни умения на специална черешова отварка.

Маратонците в древна Гърция, пък се подкрепяли с една чаша сок. Оказва се, че във всички тези митове има голяма доза истина. Защото в едно съвременно изследване е установено, че атлетите, които пият по две чаши черешов сок преди и след състезание, възстановяват силите си много по-бързо от останалите. Макар че никой не си е направил труда за по-сериозно изследване, спортистите от този експеримент споделили, че имали и по-малко мускулни болки след тренировка. Едно от обясненията на биолозите гласи, че сладките и киселите череши имат естествен противовъзпалителен ефект, кое ускорява регенерацията на мускулните влакна.

200320822-0013. Противовъзпалителен ефект

На антиоксидантите (антоцианини) в черешите се дължи ограничаването на възпалителния процес при атеросклероза.

Противовъзпалителният ефект на черешите се проявява при диабет и сърдечни заболявания. Наличието на салицилова киселина ги прави подходящи за страдащи от артрит, подагра и ревматизъм.

4.Укрепват сърцето

Всъщност няколко изследвания дори са установили, че консумацията на череши води до понижаване нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта, а именно тези показатели са сред основните, за да се оцени наличния риск от сърдечните заболявания. Черешите активизират обменните процеси, подобряват апетита и работата на мозъка, укрепват съдовете и извеждат вредните вещества от организма.

5. Природен диетолог

Чудесата на черешата са особено видими при вталяването, което не води задължително драматичните кризи и отпадналост. Поразително е разминаването между калориите на плода и жизнеността, която получават хората подложили се на черешова диета. Една купичка съдържа само 90 калории. При попадане в организма плодът се раздува и носи усещане за ситост. Ето защо алените топчета са безценни за почти всички рецепти за вталяване, като едновременно очистват организма без да го водят до енергиен дисбаланс.

Всъщност черешите са храна с нисък гликемичен индекс (22) и нисък гликемичен лоудинг (5). Те са богати на фруктоза, която бавно се разгражда в кръвта и затова е особено “лека” за задстомашната жлеза. Благодарение на това те са полезни за хората с високи нива на кръвната захар и страдащите от диабет.

Диетолозите включват разтоварващ черешов ден , обикновено трети или четвърти в своята програма. Има случи в които покрай черешовото „гладуване” хора са решили остри и хронични стомашно чревни и гастритни проблеми. Обяснение може да бъде открито в съдържанието на фибри и благоприятно влияние, което оказват върху стомашно-чревния тракт. По отношение на витамините тези плодове са богати на провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Червените плодове съдържат биологично активните вещества кумарин и оксикумарин, които нормализират съсирването на кръвта.

6. Анистрес

Някои алтернативни лечители използват тинктура от цветовете на плода за понижаване на стреса. Консумацията и на плода се препоръчва особено преди лягане, когато някак си чудодейно се възстановява сърдечния ритъм , в човек се зарежда с оптимизъм. Оказва се, че това свойство на черешите стимулират производството на мелатонин-хормона, който регулира в тялото ни циклите между бодърстване и почивка.

7. Укрепват кръвоносната система

Петър Дънов казвал, че черешите вдигат духа на човека и му дават Свобода. Той е препоръчвал консумацията на 300 грама череши при анемия, малокръвие и неврастения. По време на една от лекциите си Дънов посъветвал учениците си да съзерцават 15 минути череши, след което да ги изядат бавно , благодарейки на Бог за този чуден дар. „Така ще усетите, че дори да сте унили или паднали духом веднага ще се заредите с оптимизъм и сили за живот“, съветвал Дънов.

Поради съдържанието на желязо, черешите наистина е добре да се препоръчват на пациенти с анемия. Тук особено полезни са вишните. В древността те са били наречени “птичи вишни”, защото хората са забелязали, че птиците ги предпочитат. Лекарите от Изтока също са оценили плода много високо, защото той се усвоява много добре от организма.

Лечители.бг