70% от българското население е със сериозен дефицит на витамин Д през есенно-зимния сезон. Новостта дойде от д-р Александър Шинков от Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“.

Липсата на витамин Д намалява усвояването на калция и води до разрушаване на целостта на костите. Това от своя страна ускорява настъпването на остеопороза, обясни д-р Шинков.

По думите на доктора обездвижването, нездравословната храна, която консумираме, криенето от слънцето, както и генетичните фактори са в основната на възникването на остеопорозата.

„Не бива да пренебрегваме фрактурите, които се получават при падане. Те може да са аларма за това, че костите нямат достатъчна плътност“. Това обясни от своя страна проф. Сократес Папапулос, консултант и директор костни и минерални проучвания в Клиниката по ендокринология и метаболитни заболявания към Университета в Лейден, Нидерландия.

По думите на професора съществува лечение на хроничното заболяване, което включва преодоляване на недостига на витамин Д, включване на физическа активност в ежедневието на пациентите и приема на медикаменти.

Статистиката сочи, че в България заболелите са между 250-300 хиляди, от които едва 16 хиляди се лекуват. До 2050 година се очаква броят на застрашените от остеопороза и последващи от това фактури у нас да нарастне двойно.