В много народни рецепти червената детелина (Trifolium pratense) 0бива използвана за направата на лекове при простудни заболявания и кожни проблеми. Билката, която расте в Европа и Азия обаче е била наричана още Евина или самодивска билка. Названието ѝ идва от една друга скрита функция на растението – да подпомага женското здраве, в което са били посветени едновремешните знахари. Днешните изследвания показват, че растението съдържа приридни фито-естрогени. Това са растителни хормони, които действат на жените изключително благотворно. Общо взето могат да се разграничат следните насоки на благотворно въздействие на билката, като се имат предвид и нейните особености при прием.

1. Безплодие -

червената детелина се използва за по-лесно  забременяване. Тя повишава либидото на жените, качеството на яйцеклетките. Тук обаче трябва да се има предвид, че при наличие на бременност, употребата на растението трябва да се спре незабавно. Друга особеност е, че тя е от типа на адаптогените и е стреми да урегулира хормоналните показатели на организма. За това трябва да се правят изследвания, ако се приемат с допълнителен вид хормони като естроген или прогестерон, каквато е практиката при Инвитро процедурите, например.

2. Хормонален дисбаланс -

Растението подобрява функцията на женските полови хормони и дори в някои случаи урегулира техните нива. Червената детелина намалява симптомите на предменструален синдром, облекчава бялото течение, мастит.

3. Климакс -

Билката действа изключително благотворно на дамите, навлизащи в климакса. От една страна коригира неприятните вегетативни реакции при менопауза, придружени с прилив на топли вълни и повишено кръвно налягане. Изследвания показват, че 70% от жените с такива симптоми са се повлияли благотворно от спиртен извлек на билката (капки).

4. Остеопороза -

изофлавоните, които се съдържат в билката се грижат за биохимичните реакции свързани с калция. Така употребата на червена детелина спомага за запазване на костната плътност след навлизането на дамите в климакса.

5. Кръв -

установено е ,че билката пречиства кръвта има антитромботичен (снижава нивот на съсирване на кръвта),  балансира нивото на хемоглобин и броя на кръвните плочици.  Прелюбопитен факт е, че с детелината се ограничават дори доста сериозни маточни кръвоизливи и дори с нея може да се проведе своего рода заместваща терапия. Тя помага още при лечение на болести на кръвоносна система. Билката има функцията да пречиства бъбреците и кръвта като стимулира работата на черния дроб, а и на жлъчката да отделя слуз. При чернодробни състояния като жълтеница, червената детелина подпомага детоксикацията и извеждането на отровите от тялото.

6. Кожа -

тъй като билката пречиства кръвта заедно с корените от коприва и ехинацея и тя се използва успешно при различни кожни проблеми. Тук може да се приема вътрешно, под формата на отвара или тинктура или външно чрез напавата на различни мазила. Така с нея се лекуват обриви, акне, псориазис, екзема.

detelina_klimaks_osteoporoza_bezplodie<<<Капки от Червена детелина-

>>>100% природен извлек

 

7. Дихателна система -

червената детелина има  антиспазмично действие при настинка, пресипналост, бронхит и дори астма. Нейното отхрачващо и успокоително действие помага при кашлица при деца, хриптене, магарешка кашлица.

8. Хитерактивност -

прелюбопитен факт е, че червената детелина може да намали изблиците на хиперактивност при децата или да намали тяхната периодичност. Тази ѝ функция някои автори отдават на женските растителни хормони, а други на факта, че пречиства и разрежда кръвта.

Заради последното свойство на растението да разрежда кръвта не е желателно употребата му в комбинация с аспирин, джинджифил или медикаменти, намаляващи съсирването на кръвта като Синтром при хората със съдови и сърдечни операции.

Лечители.бг, Последвайте ни във Фейсбук!