Тези дни български учени представиха полезните свойства на пивните дрожди и отново разбиха градските легенди за бирените шкембета. Според тях дамите и техните кавалери могат спокойно да включат в арсенала си за разкрасяване още едно оръжие за постигане на свеж и елегантен вид – бирената мая. Известна сред специалистите като пивни дрожди особено през сезона тя компенсира недостига на витамини и осигурява незаменими аминокиселини и минерали в организма.

      Експертите подчертаха, че богатото съдържание на желязо, цинк, фолиева киселина и селен в бирената мая е причина тя да намира широко приложение в козметиката, СПА процедурите и балнеологията. Благодарение на пивните дрожди косата става лъскава и мека, пърхотът изчезва, а кожата става все по-мека и еластична. Те въздействат положително и върху здравината на ноктите и се отразяват добре дори на проблемната кожа с акне, екземи и дерматити. С бирена мая се приготвят и ефективни кремове,

Проф. Габриела Маринова изтъкна, че бирената мая има доста приложения в козметиката

Проф. Габриела Маринова изтъкна, че бирената мая има доста приложения в козметиката

козметични маски, сапуни и тоалетни млека. В комбинация с други натурални продукти като мед, зехтин, мляко и лимон, оказват освежаващо влияние върху кожата.

      Пивните дрожди са от значение и за метаболитните процеси в тялото, изтъкнаха родните учени. Те съдействат за разграждането на въглехидратите, мазнините и протеините. Богатото съдържание на аминокиселини стимулира имунната система за възстановяване дори след химиотерапия, подпомага нервната система и осигурява енергия на организма. Някои изследвания сочат още, че заради бирената мая пивото спомага за намаляване на „лошия“ холестерол в кръвта и за повишаване на „добрия“.

      Освен да представят доказателства за благоприятното влияние на пивните дрожди, по време на форума специалистите отново разбиха градските митове за „биреното коремче“. Ипократис Пападимитракос успокои почитателите на пивото, че елегантната линия на фигурата се запазва при умерената му консумация. „Трупането на килограми около талията се получава от разтягането и отпускането на коремната мускулна стена и една от причините е тоталното обездвижване. Втората е разширяването на стомаха след lechiteli.bg_woman-drinking-beerпрекаляването с голямо количество храна, която се консумира заедно с пиво. Всъщност бирата е от най-ниско калоричните напитки и съдържа над 90% вода“, подчерта диетологът.

      От проучвания на изследователите стана ясно също, че в съвременния стил на живот консумацията на бира в умерени количества помага и срещу стреса. Пивото е подходящо и след спорт или тежък физически труд, защото хидратира организма и спомага за по-бързото изхвърляне на отпадъчни продукти и млечната киселина от мускулите. Именно за това и западни изследвания сочат бирата като перфектна за след физически натоварвания. Разбира се в умерени количества, подчертаха участниците в дискусията на тема „Натуралният свят на пивото“. Тя бе организирана от Института по криобиология и хранителни технологии към БАН, а сред лекторите личаха имената на проф. Валентин Бъчваров, проф. Габриела Маринова, доц. Силвия Милева, д-р Сергей Иванов, д-р Галя Павлова.

Lechiteli.bg