Х

ората, употребяващи над 25 години мобилен телефон влизат в рискова група от сериозни увреждания на здравето. За тях има три пъти по-голяма вероятност да се разболеят от смъртоносен тумор в мозъка, отколкото хората, които използват устройствата по-малко от една година в живота си. Това показва резултат от ново проучване в Швеция, срещу което вече вървят опровержения от мобилни оператори.

      Проучването показва, че вероятността, че туморът ще се развива се увеличава с всяка година от използването на GSM или друг тип мобилна комуникация, пишат изследователите, цитирани от авторитетното списание „Патофизиология“.
electromagnetic-radiation1       „Рискът е три пъти по-висок след 25-годишна употреба на тези устройства за безжична комуникация. Това ясно се вижда от нашето проучване“ заявява -р Ленарт Хардел.
За изследването, той и колегата му Майкъл Карберг от Университетската болница в Йоребру (Швеция) са анализирали данни за 1380 пациенти със злокачествени мозъчни тумори, както и здрави лица. Учените са сравнявали двете групи на база отношението им към използването телефон в ежедневието и честотата на употреба.
Хората, които имат стаж със телефоните между 20 и 25 години са били два пъти по-застрашени от диагнозата мозъчен тумор, отколкото тези, които са посочили, че използват мобилен апарат отскоро т.е. от 1 година или по-малки. При хората, които говорят по безжичните телефони от четвърт век се наблюдава доста по-голяма честота на това заболяване. Така изследването заключава, че това време увеличава риска от тумора с близо 35%.

      Изследването се счита за доста скандално, тъй като противоречи на досегашните подобни мащабни проучвания. Според тях в абсолютно изражение зависимостта между употребата на смартфони и GSM-и и онкологичното заболяване не е чак толкова драматична. Последното изследване, например показва, че повече от 5 на 100 000 европейци са развили злокачествен мозъчен тумор в периода между 1995 и 2002 година.      

      Шведското изследване обаче оценява риска като доста по-висок – 16 на 100 000 европейци са застрашени. Тази цифра противоречи на резултата от най-голямото проучване досега по този въпрос, което се проведе през 2010 г. То бе реализирано с помощта на  „Международната агенция за изследване на рака“, но бе финансирано отчасти и от мобилните оператори. Дори поради тази причина тогава да са били стеснени границите на риска, то изследователите вече единодушно стигат до извода, че има обективна връзка между използването на мобилни телефони и риска от развитие на мозъчен тумор.

Lechiteli.bg