Наричат това чудновато растение ”Кралицата на плодовете”, поради изключителните му възможности за стимулиране на имунната система и регенерация на тялото на клетъчно ниво! В много народи извлекът от този чуден плод се счита за свещен, защото притежава многостранно оздравяващо действие върху човешкия организъм – действа като мощен биолечител, регулира кръвното налягане, стомашната функция, стимулира клетъчната регенерация, дава енергия, понижава отговора на тялото ни към стресовите фактори!!! 

Сокът от Нони съдържа повече от 150 натурално активни съставки, които си взаимодействат помежду си и довеждат до високата му ефективност върху човешкото тяло, здраве и тонус.

Силата на Индийската черница

 

Нони (индийска черница) е плодът на вечнозеленото дърво Morinda Citrifolia от семейство Брошови (Rubiaceae). Това растение е храст или малко дърво, което е без прецедент в растителния свят. Родината му е Френска Полинезия, но се среща в целия Тихоокеански регион. Интересно е да научим, че то може да се открие захванато върху вулканични терени или сформирани от лава брегове. Казват, че наличието на тази изключителна минерализация се дължи на факта,че Нони расте върху вулканична почва. Растението има зелени или жълти плодове с неприятен аромат и горчив вкус, поради което в съвременния свят се приема основно като течен концентрат, който лесно може да бъде разреден с натурален сок.

Сокът от Нони се е използвал от хората на Полинезия още от древността, а моряците са го разпространявали по света. Плодовете на Нони са с големината на картоф и крият в себе си такива вещества, каквито не се намират в никой друг плод или зеленчук на земята. След време това екзотично и изключително лековито растение попада в научните лаборатории за изследвания. Там в началото се установява, че екстрактът от плода на Нони е много богат на витамините А и С, витамин В3 (ниацин), минералите желязо, калий, калций и натрий. Но също така учените откриват съдържание на терпеноиди, лигнани, олиго-и полизахариди, биофлавоноиди (рутин), урсулова киселина, капронова киселина, иридоиди (aucubin, L-asperuloside), ненаситени мастни киселини, скополетин, катехин, бета-ситостерол, антраквинон, дамнакантал и алкалоиди.

Освен това извлекът от Нони съдържа 18 аминокиселини и ензими, които правят това тропическо растение наистина уникално. Любопитен е фактът, че въпреки многогодишните изследвания, които са правени, все още не са разкрити всички тайни, които Нони крие в себе си. Д-р Стив Шехтер, директор на Института за лечение с природни средства в Калифорния, заявява:

„Като клиничен терапевт наблюдавах как Нони оказва значително, дори всестранно терапевтично въздействие както в профилактиката, така и при лечението на много здравни проблеми.”

 

Резултатите на различни изследванията, проведени през последните две десетилетия, показват благотворно повлияване или преодоляване на широк диапазон негативни състояния при пациенти, страдащи от:

-Високо кръвно налягане

-Диабет – 1,2 тип

-Депресия

-Проблеми с храносмилането

-Липса на мускулен тонус

- Липса на концентрация

-Стрес

-Липса на самочувствие

-Наднормено тегло

-Проблеми със съня

-Артрит

-Алергии

-Проблеми с дишането

-Онкологични заболявания (наблюдава се спиране растежа на туморните клетки).

Д-р Хайнике изумен:

Нони поправя увредените клетки

Завесата пред невероятните свойства на този природен дар открехва известният биохимик д-р Ралф Хайнике д.м.(Ph.D. at the University of Minnesota). Той е и един от първите съвременни учени, които старателно изучават лечебните вещества, които индийската черница съдържа. Наричан още „Бащата на Нони”, д-р Хайнике започва в началото на седемдесетте години изследвания в областта на алкалоид, който той открива и нарича ксеронин. Ксеронинът е относително малък алкалоид, който е физиологично активен и много важен за правилното функциониране на всички клетки на тялото. В изследванията си д-р Хайникe открил, че в сока от Нони се свързват значителни количества от прекурсор на ксеронина, който той нарекъл „про-ксеронин“. Проксеронинът освобождава чист ксеронин в червата, когато влиза в контакт с определен ензим Проксерониназа, който също се намира в сока от Нони. Молекулата на проксеронина основно се увива около Проксерониназа-та и след това се съчетава със сератонина. Тези три неща заедно произвеждат този много важен алкалоид Ксеронин. Теорията на д-р Хайникe е, че когато се освободи, ксеронинът всъщност работи на молекулярно ниво, за да поправя увредените клетки. Д-р Хайникe посочва, че основната функция на ксеронина е да регулира твърдостта и формата на специфични протеини.

Многостранен ефект-

от артрит до депресия

Ксеронинът подобрява работата на имунната система и има антидепресивно действие. Веществото способства за отделянето на ендорфин, чието действие се изразява в потискане на болката и подобряване на настроението.

Ксеронинът въздейства върху работата на конусовидната жлеза и повишава произвеждането на хормоните серотонин и мелатонин. По този начин спомага за регулиране промяната в настроението, цикъла на заспиване и събуждане и има антидепресивен ефект.

Сокът от Нони има и способността да подпомага възстановяването на функциите на ендокринната или хормонална система. Това се постига чрез подаване на епифизата („първата“ жлеза на тялото, разположена в средната основна част от мозъка) на ксеронин – основната храна на епифизната жлеза, от която тя със сигурност не получава достатъчно. Епифизната жлеза регулира всички жлези под нея. Изграждането на епифизата има благоприятен ефект върху повечето, ако не всички системи в човешкото тяло.

Съдържащите се в Нони активни вещества го правят отлично обезболяващо средство. Ксеронинът активира противовъзпалителните механизми на организма, има антиалергично действие и усилва съпротивителните му способности срещу бактерии и вируси. Подпомага намаляването на риска от дегенерирането на клетките, засилва имунната система.

Способността на плода Нони за подобряване усвояването на протеините чрез засилена ензимна функция спомага при артритни болки в ставите, които могат да бъдат свързани с невъзможността на старите хора за правилното храносмилане на протеините, като с несмлените протеини се образуват кристалноподобни наноси в ставите. Освен това алкалоидните съединения в Нони имат противовъзпалително действие, а пък антиоксидантите в Нони намаляват свободните радикали в ставните клетки.

Представянето на продукта „Сок от Нони“ е част от инициативата на „Асоциация Здравна Алтернатива (АЗА)101 начина да събудим здравето

Лечители.бг