Сърцето не спира, но усещането е точно такова, водете здравословен начин на живот, не се хранете късно вечер и всичко ще бъде наред. Това твърди кардиологът д-р Иван Стоев, който отговаря на въпросите за лудото препускане на сърцето и дава обяснения за тези състояния, които притесняват мнозина българи. Публикуваме интервюто без съкращения.

- Д-р Стоев, за начало ще ви помоля да дадете определение що е екстрасистолия?
- Това е нарушение на сърдечния ритъм. Характеризира се с преждевременни съкращения на сърцето, които човек може да усети като прескачане, като нередовност в сърдечната дейност.

Понякога има чувството, че сърцето му спира или сякаш замира. Друг път му се струва, че “се завърта” в гръдния кош.

- Искате да кажете, че един от симптомите на екстрасистолията е спиране на сърцето?
- Не, не спиране на сърцето, просто усещането е такова. Да речем, че в състояние на покой изходният ритъм на сърцето е 50 удара в минута. В такова състояние няма нищо страшно – това е нормално. И ако при такъв човек се появи екстрасистола, след нея възниква т.нар. компенсаторна пауза – това значи удължаване на интервала преди поредното съкращаване на сърцето. В такъв момент на човека може да му се стори,че за кратко сърцето му спира. А по принцип екстрасистолите могат да се разделят на доброкачествени и…

- Злокачествени?
- Не, не. Думата злокачествени въобще не е подходяща в този случай. Нека ги наречем патологични екстрасистоли, свързани с едни или други сърдечни заболявания. Всеки човек, дори и най-здравият, може да има единични екстрасистоли. Но те, за щастие, са толкова редки, че повечето от нас не ги забелязват. Ако ме попитате защо се случва това, не мога да ви отговоря. И никой не може да ви отговори. Съвременната наука все още

не може да обясни защо човекът не страда от никаква болест, а получава екстрасистоли

Продължаваме с т.нар. групова екстрасистолия – т.е. по-често възникване на екстрасистоли. И за разлика от мъждукащата аритмия, която навремето беше наречена болестта на старите хора, то за екстрасистолията спокойно можем да кажем, че тя най-вече възниква при по-младите и тези на средна възраст. Тези хора се оплакват, че цял ден на работа се чувстват нормално, нищо не ги безпокои, погледат телевизия, легнат си и… се започва.

- Какво искате да кажете?
- Това, че човек идва на следващия ден и казва: “Докторе, в гърдите ми сякаш нещо се преобръща, главата ми се върти, всякакви страшни мисли не ми дават покой, не мога да заспя. Какво да правя?

Цяла нощ да ходя от ъгъл до ъгъл?” На такива хора аз казвам: не трябва да ходите,

трябва просто да започнете да водите здравословен начин на живот

Не яжте късно вечер. За много от моите пациенти това си е доста страшничка забрана. “Как така да не ям вечер, аз цял ден съм се трепал, не можах нищо да вкуся, прибирам се по никое време. И какво – да не вечерям ли”? Обяснявам му, че трябва постепенно и без кой знае какви усилия да подреди живота си, за да може да се храни нормално – три пъти на ден, а не само един път, и то преди лягане. Трябва да започнете да се занимавате с физкултура. Например отделяйте по половин час на ден да побягате. През почивните дни наистина си почивайте, разхождайте се на чист въздух…

- Вие казахте, че най-вече страдат младите работещи хора. И все пак жените или мъжете са тези, които повече се оплакват?
- Може и да ви се стори странно, но в рисковата група попадат преди всичко омъжените жени.

Екстрасистолията при тях се развива вследствие семейните им проблеми. Понякога е свързана с нарушение на менструалния цикъл. В такъв случай трябва да посетите гинеколога – това е в неговите компетенции, в случая нямате нужда от кардиолог. Въобще, ще го кажа по-простичко.

Ако искате да нямате проблеми със сърцето, не пренебрегвайте редовния полов живот

Това важи и за жените, и за мъжете. Повярвайте, това е много важно за здравето. Независимо на колко години сте.

- А може ли човек сам да определи дали при него става въпрос за доброкачествена екстрасистолия или патологична, както вие я нарекохте?
- Да, може. За тази цел трябва в момент на пристъп да натовари физически организма си.

Например да походи по-бързо. Ако след това нарушенията в сърдечния ритъм изчезнат, с голяма вероятност може да се каже, че екстрасистолията е доброкачествена. А причината за пристъпа е психоемоционално претоварване, или тежка неприятна ситуация в работата, в семейството.

Разбира се, и неправилен начин на живот. Такива болни не трябва да се лекуват. Аз още веднъж ще повторя, започнете да водите здравословен начин на живот – заемете се с умерена гимнастика и не преяждайте.

- Но ако правилно съм ви разбрала, именно доброкачествената екстрасистолия може да докара на човека доста неприятности – нарушения сън, чувството на страх, главозамайването… не можем да ги наречем приятни преживявания. А вие казвате, че не се налага никакво лечение.
- Не се изисква никакво лекарствено лечение. Достатъчно е да си набавите необходимите билки – страхливче, валериана, глог. Въобще народните успокояващи средства са много. И са в състояние напълно да възстановят нормалния сърдечен ритъм.

БИЛКОВИТЕ СМЕСИ МОГАТ ДА ВЪЗСТАНОВЯТ НАПЪЛНО СЪРДЕЧНИЯ ВИ РИТЪМ

- Можете ли да препоръчате някакви рецепти?
- При екстрасистолия най-ефикасна е следната смес:

Смесете по 3 части страхливче и съцветия от глог и по 2 части съцветия от лавандула и листа от розмарин. Размесете добре, изсушете и смелете билките. Залейте 3 супени лъжици от сместа с литър и половина вода и сложете сместа да ври само 1-2 минути. След това я оставете да престои един час и накрая прецедете през двуслойна марля. Пие се по половин чаша 3 пъти на ден половин час преди ядене.

Ето още няколко действени средства:

Смесете по 5 супени лъжици смляна хвойнова и борова кора и залейте с един литър гореща вода.

Оставете да ври 10-15 минути и я поставете през нощта в термоса. След това прецедете и пийте настойката топла – приема се по две трети от една чаша 3-4 пъти на ден. Може по всяко време.

- Много хубаво си говорим за доброкачествена екстрасистолия, увлякохме се и съвсем забравихме за патологичната…
- Да, така е. Причината е следната – доброкачествената екстрасистолия наистина измъчва хората, които страдат от нея, въпреки че не е опасна. Патологичните екстрасистоли обаче не се усещат от хората. Много често патологичната екстрасистолия се открива съвсем случайно, например при кардиограма.

- Искате да кажете, че човек може да си живее спокойно и да не подозира, че страда от екстрасистолия, изискваща лечение?
- Точно така. Понякога нарушенията се откриват от роднините на болния. Например жената е легнала на рамото на мъжа си и изведнъж чува, че в гръдния му кош нещо скърца и се преобръща.

Ето в такъв момент трябва веднага да се потърси лекар. Защо? Защото

зад патологичната екстрасистолия винаги се крие някакво заболяване

Може да е на самото сърце – кардиосклероза, инфаркт на миокарда, възпалителни заболявания на сърдечния мускул, порок на сърцето. А може и на другите органи – стомашно-чревния тракт, остеохондроза на гръбначния стълб, дисфункция на щитовидната жлеза. Във всички тези случаи се лекува не екстрасистолията, а основното заболяване.

……..
Освен всичко казано дотук, информативно може да се каже и следното – съществуват малки хитрости, с помощта на които можете да опитате самостоятелно да възстановите сърдечния си ритъм. Всеки сам трябва да избере какво да използва. За някои е достатъчно да дишат дълбоко, за други точно обратното – задържане на дишането, за трети – да променят положението на тялото си. Например ако човек е легнал, да повдигне краката си по-високо и т.н. При желание всеки може сам да подбере собствен метод, за да може при евентуален пристъп да го използва като “бърза помощ”.

Lechiteli.bg